DomovArhivGašpar Mišič: „z dobro voljo do boljših rešitev“

Gašpar Mišič: „z dobro voljo do boljših rešitev“

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na pobudo v. d. direktorja Komunale Koper Gašparja G. Mišiča so se danes sestali predstavnik CI Gibanja za pravice čolnarjev MOK Vladimir Savarin in župan Mestne občine Koper Boris Popovič, ki se je želel osebno seznaniti z odprtimi zadevami, ki so vezane na prerazporejanje privezanih plovil v koprskem mandraču, glede na njihovo velikost. Koprski župan Popovič je poudaril zavezanost občine in mestnega sveta k temu, da se vprašanja komunalnih privezov, glede na veliko povpraševanje po njih, rešujejo nepristransko, v okviru obstoječih možnosti. Dodal je še, da je potrebno upoštevati prav vse in ne samo glasnih posameznikov. Tudi zaradi tega so se odločili, da se do predvidene spremembe odloka vsa prosta mesta oddajo tistim, ki izpolnjujejo vse zahtevane pogoje in najdlje čakajo na dodelitev komunalnih privezov.

Gašpar Mišič in župan Popovič sta zagotovila, da se cene komunalnih privezov za imetnike plovil, ki so bila zaradi izvajanja del v mandraču začasno premeščena iz priveznih mest na obali na plavajoče pomole, ne bodo povišale, temveč obračunavale po trenutno veljavnih cenah.„To bo veljalo za vse tiste imetnike plovil, ki niso bili premeščeni na plavajoče pomole zaradi zamenjave manjšega plovila z večjim, temveč zaradi drugačne razporeditve priveznih mest. Tistim, ki so bili premeščeni na plavajoče pomole, ker so se sami odločili za zamenjavo manjšega plovila z večjim,se bo pristojbina obračunavala v skladu z veljavnim cenikom. Zagotovilo župana izpred več let bo torej na tak način uresničeno,“ je najpomembnejši danes sprejeti dogovor pojasnil Gašpar Mišič.

Župan Popovič je pozdravil takšen način reševanja odprtih vprašanj in povedal, da „so nekateri posamezniki dobre namere MOK in Komunale Koper po nepotrebnem želeli javnosti prikazati na način, ki ne odraža realnega stanja. Z občinskim odlokom nismo nikoli želeli nobenemu povzročiti težav, temveč smo iskali način, s katerim bi preprečili prijavljene zlorabe, ki so se vrsto let dogajale s privezi. Nekateri so svoja plovila oz. delež v njih prodajali v paketu s privezom po 10 – krat višji ceni, kot bi jo sicer dobili za plovilo brez priveza in s tem oškodovali vse druge, ki so dolga leta čakali na dodelitev komunalnega priveza, čeprav se komunalnih privezov ne more in ne sme preprodajati. To smo preprečili. Zato bom kot župan vseh občank in občanov naredil vse, da v bodoče do teh zlorab ne bi več prihajalo. Infrastruktura koprskega mandrača je urejena na ravni marin, zato so nekateri imetniki plovil ali posamezniki, ki prihajajo iz drugih delov države, iskali luknje, da bi se izognili dražjim komercialnim privezom v marinah. Komunalni privezi so namenjeni v prvi vrsti prebivalcem Mestne občine Koper. To bomo v bodoče, v sodelovanju z zainteresirano javnostjo in predstavnikov imetnikov plovil, poskusili dokončno urediti z novim odlokom,“ je pojasnil Popovič.

Savarin je ob robu sestanka dejal, da je „zadovoljen, da sem naletel na pripravljene osebe, ki poskušajo reševati probleme. Tak način, kot sem ga doživel danes z Gašparjem Mišičem in županom Popovičem, je pravi način, s katerim se stvari rešujejo. Zavedam se, da vseh problemov ne bomo nikoli rešili, saj vedno obstajajo vedno različni interesi, toda lahko rešimo skupne zadeve, ki se dotikajo večine od nas,“ je z zadovoljstvom izrazil Savarin.

Problemi se končno rešujejo z dialogom. V izogib zavajanju javnosti in najemnikov komunalnih privezov, je sam župan Popovič predlagal, naj še naprej vabimo k sodelovanju pri iskanju rešitev na področju urejanja komunalnih privezov predstavnika CI g. Savarina in vso ostalo zainteresirano javnost. To je pot, ki vodi k zadovoljstvu vseh nas, s čimer se strinjam. Nekateri so tudi v tej zadevi pretiravali z negativizmi. Danes sem z zadovoljstvom poslušal g. Savarina, ko je sam dejal, da so privezi urejeni in sodobni, skoraj na ravni marine, čeprav so neprimerno cenejši. To je dokaz, da je možno s kulturo dialoga in z dobro voljo priti do boljših rešitev,“je zaključil Gašpar Mišič.

Mišič: župan Popovič je človek dialoga

Prvi mož koprske Komunale je dodal, da se je danes še enkrat pokazalo, da je župan Popovič človek dialoga, s katerim je možno rešiti vsako odprto vprašanje še pred vnaprejšnjim napadanjem. Vztrajno prikazovanje Popoviča v negativni luči je po prepričanju Gašparja Mišiča nepravično. “Tudi sam sem pred časom, še preden sem Popoviča osebno boljše spoznal, na neki način podlegel takim ponavljajočim sporočilom, kjer so ga neprestano napadali in prikazovali v slabi luči. Odkar sem ga boljše spoznal in odkar vidim iskreno željo, da nekaj naredi, razvije, predvsem spremeni, sem videl tudi da je pravi borec, ki ceni kreativnost in ustvarjalnost in je v Kopru prisoten z dušo in telesom. Popovič je rojen 100 let prezgodaj in si želi ter stremi k razvoju, nasprotno od zelo pogoste zaplankanosti. Odkar je Popovič župan Kopra, je mesto, z njegovim 12 – letnim delom in vizijo, doživelo celovito preobrazbo, sleklo turoben plašč sivine in se prikazalo kot “sonce”, kar je tudi njegov simbol. Popovič stremi k razvoju, kar mnoge, ki so vajeni živeti v čudni coni udobja in take, ki si želijo samo prevzeti oblast, moti. Tudi osebno mi ni vseeno, ko neupravičeno napadajo človeka, ki želi občini samo dobro”, dodaja Gašpar Mišič.