DomovArhivIz mošta v vino na dan sv. Martina

Iz mošta v vino na dan sv. Martina

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Slovenskem je priljubljen praznik, saj živimo v deželi z velikim vinorodnim okolišem in staro vinsko tradicijo.
Tipične istrske martinove jedi so povezane z olivnim oljem, kruhom, fuži s petelinjim ali kokošjim golažem t. i. »žgvacet«, pečenim puranom ali gosjo, kislim zeljem in ocvrtim kruhom z refoškom.
Tako se na dan sv. Martina zaključujeta večdnevni vsakoletni prireditvi v Mestni občini Koper, in sicer zapored že 25. Martinja in 18. Martinovanje v šotoru Vinakoper. Za obiskovalce so organizatorji pripravili pester glasbeno zabavni program in odlično ponudbo tradicionalnih jedi in vin.
Martinov večer bo v šotoru Vinakoper zaključila Tanja Žagar z bendom ob 20. uri.
Marežganska 25. Martinja pa bo jutri od 16. ure dalje ponudila druženje ob domačih dobrotah in nagrajenih vinih z glasbeno spremljavo Pihalnega orkestra Marezige, istočasno bo tudi krst vina. Glavna značilnost Martinje je, da ponuja le najboljša mlada vina koprskega vinorodnega okoliša, ki so bila ocenjena in nagrajena na prvi dan prireditve.
Letošnji nagrajenci 25. Martinje v Marezigah v najboljših mladih vin so:
pri ocenjevanju malvazije je prvo mesto osvojila Kmetija Bordon iz Dekanov, kot drugouvrščenec sledi Dario Prodan iz Semedele, tretje mesto pa je pristalo v rokah Robija in Dorjana Korenike iz Kort. Pri ocenjevanju refoška je prvo mesto osvojil Dario Prodan iz Semedele, drugo mesto je zasedla Vinska klet Bordon-Gradijanac z Montinjana in tretje mesto vina kmetije Ratoša iz Prad.