DomovArhivJaponski večer in devet ikeban

Japonski večer in devet ikeban

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Protokolarna dvorana  sv. Frančiška je bila sinoči (28. junija) prizorišče izjemnega dogodka, prvega formalnega prikaza nastajanja tradicionalne japonske ikebane v Sloveniji. Prireditev je pripravilo Kulturno umetniško društvo Kado s pomočjo japonskega veleposlaništva v Sloveniji.

DSC_0549

Obiskovalce  so ob prihodu pozdravili nežni zvoki harfistke Uršule Aščič, po pozdravu predsednika društva Kado Miroslava Gavrana, pa je o japonski »poti umetnosti« spregovoril Andrej Medved. Predstavitve se je udeležil tudi japonski veleposlanik v Sloveniji  Keiji Fukuda, ki ga je ob tej priložnosti v Kopru pozdravil tudi podžupan Peter Bolčič.

Kot je povedal veleposlanik, naj bi postal »japonski večer«  v Kopru tradicionalen.  Poudaril je, da sta Slovenija in Japonska sicer dve različni deželi, ki pa imata tudi nekaj skupnega. Gre za majhni državi, predvsem pa imata obe čudovito naravo.

»Le malo krajev na svetu je, ki imajo tako lepo in neokrnjeno okolje. Znano je, da ima lepa narava izredno blagodejen vpliv na človeka in ga neizmerno bogati. Človek, ki naravo spoštuje, jo neguje in ljubi, pa spoštuje vsa živa bitja in spoštuje tudi človeka,« je poudaril veleposlanik Fukuda.

Roke prof. Mayumi Mezaki iz Ikenobe (Kyoto), ene najstarejših šol aranžiranja cvetja na Japonskem z več kot 500 letno dokumentirano zgodovino, so sinoči na odru sv. Frančiška  ustvarile kar devet ikeban. Te so zdaj na ogled v koprski mestni hiši, Pretorski palači. Japonska šola ikebane pa ni zgolj aranžiranje cvetja, ampak je prava miselna filozofija, kako iz različnosti ustvariti harmonijo.

Po predstavitvi so obiskovalci lahko prisluhnili tradicionalni japonski glasbi, in sicer sta z glasbenimi točkami nastopila  Tadeshi Tajime (shakuhachi-tradicionalna japonska bambusova frulica) in Yasumichi Iwaki (viola).

Japonskemu večeru s tradicionalno japonsko kulinarično ponudbo so dodali tudi lokalno noto s ponudbo vin Vinakoper in vinarja Joška Renčela, za značilni domač prigrizek pa je poskrbela Agraria Koper.