DomovArhivJutri po pro bono pravno pomoč

Jutri po pro bono pravno pomoč

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos je Odvetniška zbornica Slovenije (OZS) poskrbela, da imajo en dan v letu prav vsi državljani možnost do brezplačne pravne pomoči. To bo letos nudilo približno 600 slovenskih odvetnikov, od tega približno 23 odvetnikov oziroma odvetniških pisarn iz Kopra. Želja je namreč v prvi vrsti pomagati tistim, ki so pomoči najbolj potrebni, a si zaradi pomanjkanja denarja ne upajo prestopiti praga njihovih pisarn.

»Odvetniki bodo v petek predvsem posredovali splošne informacije o problemu oziroma sporu in pojasnili pravne možnosti, ki jih omogočata zakonodaja in sodna praksa,« so zapisali na Odvetniški zbornici Slovenije in dodali, da lahko odvetniki oziroma njihove pisarne pravno pomoč v okviru te akcije tudi odklonijo, v kolikor se izkaže, da ima nekdo že pooblaščenca in da si želi le brezplačno preverjati njegovo delo ali pa če se izkaže, da posameznik preverja odgovore na svoja vprašanja pri več odvetnikih.

Kateri odvetniki bodo v petek sodelovali v pro bono akciji, je najbolj razvidno z zemljevida, ki ga je na svoji spletni strani objavila odvetniška zbornica. Uporabnik klikne na eno od izbranih večjih slovenskih mest, nato pa se mu prikaže seznam vseh odvetnikov iz tega sodnega okrožja, ki bodo v petek dajali brezplačne nasvete. Na seznamu so prikazane osnovne kontaktne informacije odvetnikov, s klikom na posamezno ime pa se odpre posebna stran z dodatnimi informacijami, kot so področje delovanja izbranega odvetnika ali pa jeziki poslovanja. Iz OZS sicer opozarjajo, naj se državljani naročijo že prej, ob klicu v izbrano odvetniško pisarno, pa naj se posameznik sklicuje na dan odvetniške pravne pomoči pro bono, so še opozorili v zbornici.


Lani za pravno pomoč pro bono zaprosilo 2700 ljudi

Po statistiki, ki jo vodijo na odvetniški zbornici, je lani v okviru pro bono dneva brezplačen pravni nasvet zaprosilo 2700 ljudi, pri čemer se je največ vprašanj nanašalo na delovno in socialno pravo, sledilo pa je civilno pravo, kar je po oceni zbornice odraz težkega ekonomskega položaja v državi.