DomovArhivKatoliški verniki danes zaznamujejo svečnico

Katoliški verniki danes zaznamujejo svečnico

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na današnji praznik se katoliki spominjajo svetopisemskega dogodka, ko sta Marija in Jožef nesla otroka Jezusa v tempelj. Vsaka mati je namreč morala po takratni judovski postavi štirideseti dan po porodu sina odnesti v tempelj.

Na svečnico po cerkvah po stari navadi blagoslavljajo sveče, hkrati pa v Cerkvi praznujejo dan Bogu posvečenega življenja, ki so ga prvič obeležili leta 1997, v času papeža Janeza Pavla II. Tokrat naj bilo še posebej slovesno, saj je papež Frančišek čas od novembra lani do februarja 2016 razglasil za leto posvečenega življenja.

Z mašami, pri katerih bodo obnovili redovniške zaobljube, bodo praznik obeležili po vseh slovenskih škofijah, ponekod pa so pripravili tudi celonočna čaščenja.

Takoimenovani Dan posvečenega življenje bodo danes še posebej zaznamovali v Ankaranu, kjer bo ob 15. uri sveta maša.

Sicer pa se redovniki, ki se posvetijo Bogu, zaobljubijo k določenemu načinu življenja, odpovejo se življenju v družini oziroma poročenosti, zaobljubijo se uboštvu in pokorščini predstojnikom. Redovne skupnosti na prvo mesto postavljajo duhovno življenje. Nekateri poudarjajo oznanjevanje evangelija, drugi se bolj posvečajo vzgoji ali skrbi za uboge.