DomovArhivKdo koga zavaja s fantomskimi priseljenci?

Kdo koga zavaja s fantomskimi priseljenci?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Medtem ko naj bi se po poročanju medijev samo v zadnjem mesecu v Ankaran preselilo kar 208 volilnih upravičencev, pa pogled v register števila prijav stalnih prebivališč kaže povsem drugo zgodbo. Očitno so nekateri mediji povsem naivno in neprofesionalno zagrabili kost, ki jim jo je, kot kaže, navrgel nekdo, ki se gre v Ankaranu že sedaj aktivno predvolilno kampanjo, in izmišljeno zgodbo o novih priseljencih kratko malo povzeli, objavili in s tem hudo zavajali javnost.

Res je, da je bilo volilnih upravičencev na predčasnih državnozborskih volitvah 13.7. 2014 v KS Ankaran 2.519, kot tudi drži podatek, da je bilo na dan 21.7. 2014 volilnih upravičencev za lokalne volitve v KS Ankaran 2.725, torej da gre za razliko 206 volilnih upravičencev, vendar je ob tem treba pojasniti, da imajo na volitvah v državni zbor volilno pravico izključno državljani Republike Slovenije, medtem ko imajo na lokalnih volitvah volilno pravico tudi državljani drugih držav EU z izdanim dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v občini oziroma s prijavljeni začasnim prebivališčem, kot tudi tujci, državljani tretjih držav z izdanim dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem v občini.

To, da gre za dva povsem različna volilna imenika, so nam uvodoma pojasnili tudi na ministrstvu za notranje zadeve, kjer so nam povedali še, da so podobna pojasnila naslovili tudi medijem, ki pa kot kaže tega niso upoštevali in so raje poročali tako, kot jim je bilo naročeno, vse z namenom očrniti delovanje koprske občinske uprave in povsem diskreditirati njenega župana Borisa Popoviča.

Resnica je namreč povsem drugačna: po podatkih o številu prijav stalnih prebivališč, ki smo jih pridobili na Ministrstvu za notranje zadeve, je bilo v juniju v Ankaranu prijavljenih zgolj 21 novih stalnih prebivališč, od tega je le 17 volilnih upravičencev – torej prebivalcev starejših od 18 let. V mesecu juliju pa je bila zgodba podobna, novo prijavljenih stalnih prebivališč je bilo borih 23, od tega le 14 volilnih upravičencev.

To še ni vse. Ob tem velja poudariti še, da se je na podlagi javno dostopnih volilnih imenikov za lokalne volitve med letoma 2002 in 2014, torej v 12 letih, število volilnih upravičencev v Ankaranu povečalo vsega skupaj za 210 ali za borih 7,7 odstotka, kar samo še dodatno potrjuje dejstvo, da je zgodba o 208 na novo naseljenih Ankarančanih za lase privlečena in le del umazane in zgodaj začete vojne za županski stolček v Ankaranu.