DomovArhivKitajska delgacija iz Ningboja na obisku v Kopru

Kitajska delgacija iz Ningboja na obisku v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Visoke goste je v prostorih korpske občinske uprave sprejel župan Boris Popovič s sodelavci, med njimi so bili tudi direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar, poveljnik in direktor Gasilske brigade Koper Vilij Bržan, direktor Komunale Koper Igor Hrvatin, direktor Javnega zavoda za šport Darij Novinec ter ravnatelja Osnovne šole Koper Anton Baloh in Srednje tehniške šole Koper Iztok Drožina.

074 (2)

Kitajski gostje so pohvalili Koper kot izjemno čisto, varno in lepo urejeno pristaniško mesto, ter izrazili željo po poglobitvi medsebojnih odnosov z mestom Ningbo. Največ možnosti za sodelovanje in povezovanje vidijo predvsem na področjih gospodarstva, izobraževanja, zdravstva in kulture, prav v ta namen si bodo danes tudi ogledali številne institucije v Kopru. Naslednji bolj konkreten korak k poglobitvi odnosov med dvema mestoma bo podpis pisma o nameri o sodelovanju, do katerega naj bi prišlo v začetku junija, ko bo Ningbo gostil mednarodni kongres »Economic and Cultural Exchange week«.

078
Sicer sta župan Boris Popovič in namestnik direktorja urada za zunanje zadeve občine Ningbo Ye Rongzhong ob današnjem srečanju začrtala tudi nekaj konkretnih oblik sodelovanja. In sicer med pristaniščema, o čemer sta se skupaj z Gašparjem Gašparjem Mišičem pogovarjala že ob prvem srečanju na Kitajskem, med posameznimi izobraževalnimi ustanovami, bodisi univerzami bodisi srednjimi in osnovnimi šolami, ki so že pripravljene sodelovati in se povezati. Nadalje pa je bilo govora še o štipendiranju, povezovanju na področju zdravstva ter seveda gospodarstva, saj je Koper tudi za mnogo večjo Kitajsko zaradi svojega potenciala in hitrega razvoja ter odprtih nazorov nadvse zanimiv.