DomovArhivKomunala bo podelila 100 novih komunalnih privezov

Komunala bo podelila 100 novih komunalnih privezov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse od slavnostnega odprtja novih privezov v koprskem mandraču in ureditvi privezov v ustju Badaševice medije polnijo ugibanja o tem, kdaj bo koprska občina oziroma Komunala Koper dodelila preostale priveze in zakaj do tega v končni fazi še ni prišlo. A težava je veliko bolj kompleksna kot se zdi na prvi pogled. Da tukaj nekaj močno smrdi je že pred leti javno spregovoril prvi mož koprske občine Boris Popovič, ki je sume preprodaje priveznih mest »na črno« in izigravanja občinskih predpisov ter zakonodaje prijavil tudi organom pregona, na dolgo in široko pa so se o tem razpisali še mediji. Šlo je namreč za hude malverzacije, pri katerih so najemniki privezov odprodali določen delež svojih plovil, skupaj s priveznim mestom, čeprav le-to ni prenosljivo, seveda po bistveno višji ceni od določene, ter tako služili dolga leta, privezna mesta, namenjena občankam in občanom Kopra pa so tako končala v rokah tistih, ki do njih niso bili upravičeni. Istočasno je prihajalo do vse večjega števila prosilcev za komunalne priveze, ki bi privezno mesto dejansko potrebovali, a so zaradi prezasedenosti končali zgolj na nekaj več ko 600 imen dolgem čakalnem seznamu.

20140813_112935

Novih 100 privezov bolj pravično dodeljenih

Kljub dolgoletnem opozarjanju na nepravilnosti, pristojni organi do danes niso ustrezno ukrepali zoper kršitelje zato sta občina in Komunala odločili, da bosta približno 100 prostih priveznih mest v koprskem mandraču in Badaševici naposled oddali v najem. Trenutno je v teku postopek prerazporejanja plovil po tipu in velikosti, s katerim bodo dosegli večjo urejenost pristanišča, hkrati pa pristojne službe preverjajo in pridobivajo še zadnje podatke o novih najemnikih. Z njimi – teh je približno 100 – bodo v začetku meseca septembra sklenili nove najemne pogodbe za dobo treh let, z možnostjo predčasne odpovedi pogodbe v primeru spremembe odloka.

Sicer ima Mestna občina Koper na štirih lokacijah skupno približno 564 priveznih mest, od tega največ, 280 v koprskem mandraču, 162 v Badaševici, 151 v Sv. Katarini in 14 v Valdoltri, skoraj toliko kot privezov, približno 600, pa je tudi prosilcev na čakalnem seznamu. Poleg rednih priveznih mest je 55 privezov namenjenih koprskim ribičem, ki morajo za svoja plovila odšteti simbolično ceno 1 evra.

Sprememba odloka novo upanje

Komunala Koper je poleg novih pogodb pred časom podaljšala tudi pogodbe obstoječim najemnikom, od katerih je, kot nam je pojasnil direktor Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič, več kot 40 odstotkov takih, v katerih obstoječi najemniki sploh niso lastniki plovil oziroma so le lastniki minimalnega deleža. Kar pomeni zgolj to, da dejanski uporabniki privezov niso tisti, s katerimi ima koprska komunala sklenjene pogodbe. A tudi temu bodo, tako Mišič, kmalu naredili konec in tako poskrbeli, da bodo komunalni priveze dobili prebivali Kopra, ki so do njih tudi uporavičeni. Nov spremenjen odlok, ki bo zaostroval kriterije za najem privezov, je že v pripravi, z njim pa bo Komunala lahko izvedla tudi Javni razpis. Nanj se bodo lahko prijavili prav vsi s stalnim prebivališčem v koprski občini in z vsaj 50 odstotnim lastniškim deležem plovila, omogočil pa bo tudi vzpostavitev sistema kontrole, nadzora in ustreznih varovalk ter sankcioniranja kršiteljev.