DomovArhivKoper svetovno središče znanja?

Koper svetovno središče znanja?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Prav v okviru tega cilja so zgradili največjo knjižnico, kar je je svet kdaj videl. In da bi jo napolnili z vsem znanjem tistega časa, so povsod po takrat znanem svetu kradli knjige ter jih shranjevali. Danes imamo tiskarne in internet tako, da ni več treba krasti knjig, da bi napolnili knjižnice.

Danes postaneš svetovno središče znanja na drugačen način. Tako, da združiš talente in jim zagotoviš pogoje za delo in razvoj.

In da ne bo pomote, jasno je, da Koper ne more dejansko postati svetovno središče in tekmovati z najbolj uveljavljenimi univerzami in inštituti, v katerih se gradijo dognanja vredna Nobelovih nagrad.

Lahko pa gojimo takšne ambicije, da preskočimo korak naprej. Lahko nas vodijo sanje, ki nas poženejo v hitrejši napredek. Predvsem pa nas lahko vodi cilj, da presežemo slovensko povprečnost in parohialnost ter se dejansko postavimo na svetovni zemljevid znanja in znanosti.

Tudi Univerzi na Primorskem je jasno, da lahko gradi svoj razvoj samo tako, da v naš kraj pritegne študente iz celega sveta. In zato pošiljajo svoje lovce na talente na matematične in druge olimpijade. In zato gradi sodelovanje s sosednjo tržaško univerzo, da celoten severni Jadran uveljavimo kot mednarodno univerzitetno destinacijo.

V to vizijo sodi tudi načrtovana ustanovitev Slovenskega inštituta tehnologij. Mestna občina Koper, Univerza na Primorskem ter Luka Koper ustanavljajo to novo institucijo v sodelovanju z gospodarstvom o čemer smo že pisali tukaj.

Seveda pa je cilj, da se SIT razvije v uporabno organizacijo, ki bo zagotovila celoten ciklus:

1. Raziskave in razvoj
2. Tehnologija
3. Produkt z blagovno znamko.

In prav zato je pomembno, da je gonilna sila tega projekta Japec Jakopin in podjetje Seaway kot prvo od mnogih, ki bo vstopilo v SIT. S svojimi praktičnimi izkušnjami, predvsem pa s filozofijo, ki jo je predstavil tukaj.

Samo visokoleteče ambicije nas bodo pognale dovolj daleč, da izstopimo iz slovenske povprečnosti. Tako kot nas lahko samo megalomanske investicije izvlečejo iz gospodarske krize, o čemer smo že pisali tukaj.

Koper že izstopa od slovenske medlosti in škoda je, da Slovenija ne posnema Kopra, kot smo predlagali v tem prispevku.

Glede na vrsto dogodkov, ki kažejo odnos državnega vrha do naše občine, je mogoče najbolje, da se sprijaznimo z realnostjo države, katere del smo. In da nadaljujemo po naši poti navkljub vsem oviram, ki nam jih postavljajo.

In prav zato, da bomo lažje preskakovali te ovire, je pomembno, da si postavimo dovolj visoko motivacijo. Koper svetovno središče znanja? Zakaj pa ne? Posnemajmo ambicioznost antične Aleksandrije.

Če ti je ideja všeč, lahko več prebereš na spodnjih povezavah:

https://ekopercapodistria.si/pismo_premierki/

https://ekopercapodistria.si/kriticno-glede-ukinitve-ekonomske-cone/

https://ekopercapodistria.si/samo-z-megalomanskimi-investicijami-se-bomo-izvlekli-iz-luknje/

https://ekopercapodistria.si/zakaj-se-slovenija-ne-zgleduje-po-kopru/