DomovArhivLegendarni hrvaški borec MMA je s koprskimi nogometaši delil svojo življenjsko filozofijo, ki vodi k uspehu

Legendarni hrvaški borec MMA je s koprskimi nogometaši delil svojo življenjsko filozofijo, ki vodi k uspehu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Legenda ne samo hrvaškega boksa in borilnih veščin temveč tudi svetovnega merila, je v Koper prišla v spremstvu Stipeta Drviša, nekdanjega svetovnega boksarskega prvaka v poltežki kategoriji, ki je znan tudi pod nadimkom »Spiderman«. Mladim in perspektivnim koprskim nogometašem sta včeraj tako predstavila svoji življenjski zgodbi in jih z usmeritvami ter nasveti skušala dodatno motivirati na njihovi športni poti.

»Plačan si, kolikor si vreden, vreden pa si toliko, kolikor vložiš vase in treniraš,« je večkrat poudaril Mirko Cro Cop, ki se je na svoji življenjski poti moral soočati z veliko izgubami in pomanjkanjem. V mladih letih je po izgubi očeta moral skrbeti za mamo, rešitev za svoje težave je iskal v športu. Kot je povedal, ga je naprej vselej gnala želja po uspehu, »vedel sem, da moram za to, da nekaj dosežem, da se dokažem, dati marsikaj skozi, potrpeti.« »Tako se kuje jeklo,« je razlagal in dodal, da je najtežje dvoboje »oddelal« brezplačno. Večkrat je ponovil tudi to, da v športu ne gre nikoli za srečo, pa čeprav to vsakodnevno ponavljajo tisti, ki tako opravičujejo svoje neuspehe. »Je samo trening, želja uspeti, se dokazati in pripravljenost za to storiti vse.«

Kot je povedal, še danes, ko se s športom ne ukvarja več profesionalno trenira vsak dan, v svoji karieri pa je treniral praviloma 5 krat tedensko po dvakrat dnevno. Namreč »samozavest športnika prihaja iz njegove pripravljenosti,« je prepričan Filipović, ki verjame, da so športniki tudi v ekipnem športu, vedno zgolj posamezniki. Zato mora vsak gledati nase, treninge pa prilagoditi svojim zmožnostim in potrebam. Ključnega pomena je tudi disciplina in seveda prehrana, ki mora biti uravnotežena. »Doslednost na vsakem koraku, brez izjeme,« je koprski izbrani vrsti svetoval legendarni hrvaški borec, ki na šport gleda kot na »biznis«. Delati je treba za to, da boste lahko nekega dne bolje živeli, da boste nekaj dosegli.

Nogometaši so se obiska dveh vrhunskih hrvaških športnikov izredno razveselili, nemalo je bilo tudi vprašanj, s katerimi so ju dobesedno zasuli. Od tega, kolikšno vlogo ima dejansko prehrana v življenju profesionalnega športa, do tega, s kakšno miselnostjo je treba na teren, da bi dosegli želene rezultate.

Uvodoma so si sicer ogledali tudi krajši dokumentarni film o Mirku Filipoviću in njegovem vzponu med najboljše, ob koncu pa si lahko ogledali tudi kakšna je bila športna pot Stipeta Drviša.

  • Mirko “Cro Cop” Filipović se je rodil 10. septembra 1974 v Vinkovcih. Je hrvaški boksar, kickboksar, K-1 borec, borec mešanih borilnih veščin, ki se ponaša z 31 zmagami (22 knockoutov, 5 predaj, 3 sodniške odločitve), 11 porazi (5 nknockoutov, 3 predaje, 3 sodniške odločitve), 2 neodločenima borbama in 1 NC (no contest). Leta 2006 je osvojil Prideov Grand Prix, leta 2007 je podpisal pogodbo za UFC. Leta 2013 je uresničil otroške sanje in pred domačo publiko v zagrebški Areni osvojil K1 World Grand Prix, s tem dosežkom pa tudi uradno postal drugi človek, ki mu je uspelo osvojiti naslov K-1 in MMA. Leta 2014 je z zmago nekdanjega olimpijskega prvaka v judu osvojil IGF pas prvaka. Njegov zaščitni znak je bil in ostal njegov levi high kick, ki ga sam opisuje kot »desna noga bolnica, leva grob«. Sicer velja za legendo MMA-a, ki ga postavljajo ob bok Fedora Emelianenka in Antônia Rodriga Nogueire.