DomovArhivLetošnji Primorski poletni festival odprla Žaba

Letošnji Primorski poletni festival odprla Žaba

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Rdeča nič letošnjega verjetno najbolj pomembnega kulturnega dogodka pri nas, je povezovanje, ali kot je poudarila predsednica društva Primorski poletni festival Neva Zajc »festival se zavzema za odpiranje meja, ne za njihovo zapiranje, medtem ko se svet okoli nas oži, pojavljajo se strahovi, omejevanja in žive«. Festival pa si je zadal še dodatno nalogo, na kulturnem nivoju povezati vse obalne občine in celo prestopiti meje naše države, saj so organizatorji k sodelovanju povabili tudi Milje.

Povezovanje in multikulturnost pa je razbrati tudi iz bogatega repertoarja, ki poleg vrhunskih gledaliških predstav ljubiteljem kulture ponuja tudi nekaj res dobre in kakovostne glasbe. Glasba, predvsem pa igra, ki si jo bodo zapomnili številni obiskovalci, je zaznamovala tudi včerajšnjo predstavo Dubravka Mihanovića z naslovom Žaba.

Ta namreč velja za kulturno predstavo sarajevskega gledališča, saj se ponaša s kar devetimi prestižnimi nagradami. V okviru festivala bo na ogled tudi odrska adaptacija filma Larsa von Trierja Dogville, s katero bodo gostovali Mikser House, SKC Novi Sad in Fast forward iz Srbije ter gledališko-glasbena predstava ’99 Riko gre v vojno, s katero bo gostoval Dedalo furioso iz Rima. Novosadsko gledališče se bo v Kopru predstavilo s predstavo po motivih Laszla Vegela NeoplantaBožo Vrećo iz Bosne in Hercegovine pa bo na koncertu predstavil tradicionalne bosanske sevdalinke.

Gledališče Golden Show iz Trsta bo s predstavo Natakarica iz Rexa (Italijansko potniško ladjo Rex so med drugo svetovno vojno ob slovenski obali potopila zavezniška letala) nastopilo v Ankaranu, medtem ko bo predstava Kako postati Slovenci v 50 minutah Slovenskega stalnega gledališča v Trstu na programu tako v Ankaranu kot v Miljah. Na več prizoriščih bo nastopil tudi edinstveni Iztok Mlakar s predstavo Pašjon.

Celoten program Primorskega poletnega festivala si lahko ogledate tukaj: