DomovArhivŠopki lavande za koprskega patrona

Šopki lavande za koprskega patrona

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo,19. junija, goduje sv. Nazarij, po izročilu prvi koprski škof in zavetnik mesta. In čeprav so nekoč pred dnevom koprskega patrona z vseh oken plapolale oprane bele rjuhe, se po mestnih ulicah in trgih vila dolga procesija in je bila koprska stolnica samo ta dan odprta za podeželane, Koper pa je obdajal vonj lavande  (za praznik so bili značilni šopki iz lavande), spomin na Nazarija živi še danes.

»San Nazario nostro,« so molili v procesijah, ljudje iz Boršta in drugih okoliških krajev pa so jim odgovarjali: »Mezzo vostro, mezzo nostro.« Kajti sv. Nazarij je sv. Lazar, rojen med leti 470 in 480 v Elpidiumu, v Borštu. Ko so ga leta 524 imenovali za škofa, naj bi iz Boršta do Škocjana prišel peš, tam pa stopil v morje, vendar ostal na gladini in se po morski gladini napotil v Koper. »Za njim se je še dolgo zatem vil svetleči sij,« pravi legenda.

Za dan koprskega patrona so bile vsaj od leta 1422 pa do leta 1955 značilne veličastne procesije, koprska škofija pa se na ta dan spominja posvetitve koprske stolnice. Konec  90. let prejšnjega stoletja so praznovanje obudili v koprskem Turističnem društvu  s sejmom sv. Nazarija, igral se je pandolo, vsa naslednja leta pa so bili aktivni predvsem v Skupnosti Italijanov Santorio Santorio in v Zvezi kulturnih društev Koper. In tako bo tudi letos.

Skupnost Italijanov Santorio Santorio v okviru praznovanja pripravlja že danes, 16. junija, ob 19. uri, na sedežu skupnosti predstavitev knjige spominov Silvie Zetto Cassano z naslovom Foresti. Jutri, v petek, 17. junija, ob 17. uri se bo začel tradicionalni, tokrat že 20. turnir v  briškoli za pokal sv. Nazarija. V soboto, 18. junija, bo od 8. do 14. ure s pomočjo ribiško čolnarskega društva Porporella v zalivu tekmovanje v športnem ribolovu iz čolna in tekmovanje v podvodnem ribolovu, ob 13.30 pa bodo tudi stehtali ulov.

Med letošnje praznovanje so uvrstili tudi dan odprtih vrat TV Koper-Capodistria, ob 20. uri pa bo na vrsti tradicionalno družabno srečanje Sardelada 2016. Prav tako v soboto bo v organizaciji ZKD ob 19. uri na Prešernovem trgu- Mudi nastop Godbe na pihala Sv. Anton ter KD Mandrač Koper.

Kot običajno, se bodo sv. Nazarija v koprski župniji spomnili tudi s sveto mašo v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja.  Začela se bo na dan praznika, v nedeljo, 19. junija, ob 10. uri. Slovesnost bo vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak, po sveti maši pa bo ob spremljavi Godbenega društva Mužika Sv. Lazar iz Boršta približno ob 11. uri krenila procesija s kipom in relikvijami svetnika.

Znano je, da so Koprčani relikvije sv. Nazarija, ki je umrl pred letom 557, skrbno varovali, posmrtne ostanke pa v dolgi zgodovini vmes celo skrili. A če so jih uspeli obvarovati ob vdoru barbarov, jim to ni uspelo ob napadu Genovežanov leta 1380, ko so jih ukradli in odpeljali v Genovo. Šele leta 1422 je tedanji koprski škof Jeremija Pola dosegel, da so jih vrnili. Hranijo jih v marmornatem sarkofagu za škofovim sedežem. Na njem v latinščini piše: »To domovino ohranjaj in vodi, sveti Nazarij, ki veljaš za očeta in varuha Justinovega mesta.« Stolnico za hip zapustijo le 19. junija, na dan, ko praznuje zavetnik Kopra, sv. Nazarij.