DomovArhivLjubljana z manjšino odstavlja Mišiča

Ljubljana z manjšino odstavlja Mišiča

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Državni nadzorniki, ki jih je v nadzorni svet Luke Koper postavila politika, so pravkar razrešili predsednika uprave Luke Koper Gašparja Gašparja Mišiča. Čeprav so za odstavitev glasovali le štirje nadzorniki od devetih, torej manjšina, naj bi odločitev obveljala, saj je glas prve nadzornice Alenke Žnidaršič Kranjc, ob štirih glasovih za in štirih proti ter enemu vzdržanemu, štel za dva.

Odločitev sicer vzbuja dvome in zaskrbljenost nad delom takega nadzornega sveta. Uveljavljanje stališča, da je glas predsednice nadzornega sveta vreden za dva, v primeru štirih izenačenih glasov in enega vzdržanega, utegne biti po prvih informacijah iz pravnih krogov zmotno in zaskrbljujoče. Težko bi namreč bilo izničiti nadzornika in izraz njegove volje, v primeru vzdržanosti, saj je bil prisoten in je glasoval.

Dinamika poteka seje je v vsakem primeru brezpredmetna, saj je šlo za vnaprej zrežiran scenarij, po katerem so brez pravega razloga državni nadzorniki z vsemi topovi udarjali po Mišiču, in to kljub temu, da je postregel z odličnimi poslovnimi rezultati in obeti za naprej. Dobro obveščeni zatrjujejo, da je bila živčnost v nadzornem svetu že kar nekaj mesecev vse bolj prisotna, ker so zamujali z odstavitvijo, saj naj bi bila Luka Koper že zastavljena s strani državne politike.

Nikakor pa ne moremo niti mimo tega, da je odločitev o odstavitvi Mišiča potekala vzporedno z obsodbo koprskega župana Borisa Popoviča in soobtoženih v primeru Serming, kar kaže na izjemno močno zakulisno delovanje paradržavnih organov, ki scenarije navidezno javnih postopkov zrežirajo in izpeljejo v ozadju in so v današnjem primeru želeli pokazati svojo moč.