DomovArhivLuka Koper letos borzna zvezda

Luka Koper letos borzna zvezda

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

 

Če spremljate predsednika uprave Gašpar Gašparja Mišiča na Twitterju, ste mogoče opazili njegov čivk s to fotografijo.

BfDbMAcIIAAuJUP

Če pa spremljate samo nacionalne medije, tega sporočila enostavno niste mogli zaslediti. Zakaj? Zato, ker je pozitivno.

Take medijske gonje, kot jo doživlja GGM, nisem opazil v celotni slovenski tranziciji. Pa se poklicno, poslovno in znanstveno ukvarjam z medijskim prostorom.

Tako ste lahko podrobno spremljali zgodbo o odvzemu vozniškega dovoljenja (in to upravičeno) in o bananah (malo manj upravičeno glede na razsežnost zgodbe). Pa o tem, da je Luka Koper podaljšala sponzorstvo nogometnemu klubu…

Skratka, v medijih lahko spremljate vse dejanske in izmišljene zgodbe, ki mečejo blato na to naše podjetje in predsednika uprave. Ko so bili objavljeni rezultati poslovanja, ki so bili prav v zadnjem kvartalu lanskega leta rekordni, pa so mediji le na kratko prenesli osnovne podatke.

Ko je državni vrh sprejel blesavo odločitev, da ukine prosto ekonomsko cono v Luki Koper, tega mediji niso hoteli pokrivati. Sedaj, ko ustanavljamo Slovenski inštitut tehnologij, mediji ne kažejo posebnega interesa.

Torej so v medijih dovoljene le ene vrste novic. Tiste, ki mečejo blato na lokalni blok, ki mu je dovolj. Dovolj spanja in cepetanja na mestu.

 

Luka Koper, slavje ob 600T, Koper, 31.12.2014, foto Vojko Rotar-0916

 

 

Zakaj je Luka Koper dosegla rekordni rezultat? Med drugim predvsem zaradi izjemne mobilizacije zaposlenih, ki so po dolgih  letih začutili, da se sedaj ponovno dela v interesu podjetja, lokalne skupnosti in predvsem lokalnega gospodarstva.

Prav ta zadnji steber podpore se največkrat zanemarja.  Podpora gospodarstva in poslovnih partnerjev, zaradi katerih pristanišče sploh obstaja.

Že, ko je bil GGM imenovan za predsednika uprave, se ni izpostavilo, da je bil peti glas zanj glas lokalnega gospodarstva znotraj kvote državnih nadzornikov. Še manj se to omenja, ko se piše o koaliciji zaposlenih in lokalne skupnosti, ki branijo podjetje pred državnim vrhom.

Da se razumemo. Kaj drugega od medijev in državne politike niti ne pričakujem. Ne pričakujem, da bodo razumeli, zakaj branimo podjetje pred vlado Alenke Bratušek. Ne pričakujem, da bodo prikazali tudi kakšno pozitivno zgodbo. Ne verjamem, da bi bili sposobni česa takega.

Zato jim sporočam samo nekaj. Ne branimo Gašpar Gašparja Mišiča. Branimo pristanišče. Ker od njega in z njim živimo.

Kljub vsem polenom, ki jih nasprotniki mečejo pod noge, Luka Koper odlično posluje. Kljub vsem oviram so pospešene investicije, ki so bile leta in leta v predalu. Kljub vsej gonji se ekipa trudi nadoknaditi zamujeno in ujeti korak s sosednjimi pristanišči.

In ko se bodo kopičile pozitivne zgodbe, bo njihov plaz povozil tudi vso blato, ki se sedaj meče na podjetje.

Do takrat pač malo manj spremljajte medije in raje sledite GGMju na Twitterju in Facebooku ter seveda – spremljajte nas na našem portalu ekoper.si, ali všečkajte našo Facebook stran

 

Sebastjan Jeretič