DomovArhivLuka Koper ni utrpela poslovne škode

Luka Koper ni utrpela poslovne škode

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Vse od četrtka zvečer je bilo pristanišče na železniški strani odrezano od sveta. Od petka do srede ni bilo naloženih oz. razloženih kar 4.100 vagonov, ali približno 175 tisoč ton tovora. Stanje na terenu se dnevno spreminja in po informacijah Slovenskih železnic lahko v naslednjih dneh pričakujemo izboljšanje stanja.

 

DSC_3790

 

V Luki Koper so že v ponedeljek vzpostavili krizno skupino, ki deluje 24 ur na dan in je v stikih s Slovenskimi železnicami, ter ključnimi strankami. Vzpostavili so tudi krizno obveščanje strank, ki jih dnevno obveščajo s ključnimi informacijami. V torek sta se na posvetu v Kopru srečala generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Meš in predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.

DSC00555

Kljub naravnemu razdejanju so Slovenske železnice uspele vzpostaviti povezavo do Luke Koper preko goriške proge, po kateri lahko sicer dnevno pripelje le omejeno število vlakov. Po zagotovilu Slovenskih železnic naj bi najkasneje do jutri uspeli vzpostaviti tudi progo Koper-Ljubljana.

»Luka Koper za enkrat ni trpela poslovne škode kot posledica naravne nesreče, saj do zdaj ni bilo nobene preusmeritve tovora na druga pristanišča. Z zgoraj navedenimi ukrepi in prioritetami, ki so uzklajene z našimi poslovnimi strankami bomo zagotovili dostavo blaga in s tem potrebe proizvodnih obratov na naših ključnih trgih. Naravna katastrofa, ki smo ji priča, nam je znova dokazala, kje so naše šibke točke in kako pristanišče Koper nima alternativnih železniških povezav. Verjamem, da bomo vsi v državi iz tega potegnili koristne zaključke, v kakšno smer razvijati prometno in logistično infrastrukturo, ki je osnova za nemoteno delovanje države in njenega gospodarstva. Rad bi se zahvalil vsem zaposlenim za požrtvovalnost v teh težkih trenutkih.  Še posebej bi se zahvalil kolegom na Slovenskih železnicah, ki so v nemogočih razmerah dali vse od sebe, da ponovno povežejo edino slovensko pristanišče s svetom. V mislih smo z vsemi prostovoljci, ki že teden dni izpostavljajo svoja življenja, da bi rešili druge. In iskreno obžalujemo tragični dogodek na Pohorju, ki je vzel mlado življenje,« je med drugim poudaril predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič.

 

DSC_0042

 

Luka Koper se je v preteklih letih že srečala s podobnimi razmerami, zato je na prvo mesto postavila povečanje prometa na področju kamionskih prevozov. Ministrstvu za infrastrukturo in prostor so poslali dopis in jih prosili, da zaradi izjemnih razmer odpravijo omejitev tovornega prometa med vikendom.

Tudi družba Luke Koper se je aktivno vključila v reševanje človeških življenj in posledic nesreče na prizadetih območjih. Skupaj s štabom civilne zaščite je zagotovila tri agregate, pomoč poklicnih gasilcev in črpalke za vodo.