DomovArhivMed potniki največ Angležev in Američanov

Med potniki največ Angležev in Američanov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnja sezona prihodov potniških ladij v Kopru je trajala kar 205 dni, prva ladja v letu 2013 je k nam prišla 25. aprila, zadnja pa je k nam priplula 15. novembra. V tem času je naše mesto obiskalo kar 54 potniških ladij in k nam prepeljalo 65.439 potnikov ter skoraj 33 tisoč članov posadke. Tako je izkupiček letošnje sezone boljši od lanskega, ko je Koper obiskalo 45 ladij z nekaj več kot 63 tisoč potniki.

Čeprav so bili prihodi ladij v letošnjem letu razporejeni na različne dneve v tednu, je največ ladij k nam priplulo ob nedeljah in petkih. Obiski ladij pa so bili najbolj pogosti v mesecu maju, septembru in oktobru.

Da se Koper med prihodi potniških ladij velikank spremeni v mešanico različnih kultur in narodnosti, potrjuje podatek, da so bili potniki v tem letu pripadniki kar 99 različnih narodnosti. Med njimi je bilo kar 51 odstotkov Britancev in 19 odstotkov Američanov, katerim so sledili, Avstraljci in Kanadčani ter v manjših odstotkih še Nemci, Finci, Brazilci, Nizozemci, Mehičani, Irci in drugi. Starostna struktura gostov pa priča, da je bila večina potnikov stara med 61 in 70 let.

graf

Po besedah svetovalke župana Mestne občine Koper Jane Tolja, so obeti za prihodnje leto podobni letošnjim. »Trenutno imamo napovedanih 53 prihodov ladij, ki bodo k nam prepeljale približno 68 tisoč potnikov in pripadajoče člane posadke«, napoveduje Tolja in dodaja, da se bo sezona v letu 2014 začela 9. aprila, ko bo k nam priplula ladja svetovno priznanega ladjarja Costa Crociere, in sicer Costa Classica.

Dawn Princess obisk, Koper, 27.8.2013, foto- Vojko Rotar-0794Svetovalka župana MOK Jana Tolja napoveduje, da bo sezona prihodov potniških ladij v letu 2014 podobna letošnji.

In če na kratko povzamemo navedeno, lahko sklenemo, da obstaja zelo velika verjetnost, da boste tudi v prihodnjem letu ob pomladnih ali jesenskih koncih tedna na ulicah Kopra srečali kakšnega upokojenega Angleža.