DomovArhivNa katerem svetu je ta Svet s Kanala A?

Na katerem svetu je ta Svet s Kanala A?

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Bojan Traven je eden genijev slovenskega medijskega prostora. In kot smo pisali včeraj so v Sloveniji dejansko mediji tisti, ki vladajo. Torej je Traven eden vladarjev naše države.

Med njegovimi številnimi mojstrovinami je tudi oddaja Svet na Kanalu A. Da, tista oddaja v kateri novice predstavljajo z glasbeno podlago, rdečo barvo za dviganje čustev in mladimi ljudmi, ki govorijo o velikih temah, kot je vodenje države in gospodarstva.

Traven je postavil koncept oddaje, zbral ekipo in oddajo pripeljal do zelo visoke gledanosti. Tako visoke, da je bila ta oddaja ena od ključnih v vodenju naše države. Tam so padali ministri in se določale prednostne naloge državnega vrha.

Kaj se je zgodilo?

In potem? Potem je moral oddajo zapustiti in oditi ustvarjati nove mojstrovine. Drugi mediji so pisali, da je moral oditi, ker se je zameril Gregorju Golobiču. Da, tistemu Golobiču, za katerega velja, da je bil vladar države v devetdesetih letih.

In potem? Potem so oddajo prevzeli mladi, ki jih je Traven zbral in vodil. In kako so se stvari razvijale? Po domače povedano je stvar naslednja. Traven je zgradil Ferrarija in pustil ključe na mizi. Vzeli so jih otroci, ki nimajo kaj dosti življenjskih izkušenj. In seveda, da jim žarijo oči, ko s tem Ferrarijem divjajo po Sloveniji. Jasno, da so polni sebe, ko v kamero govorijo o tako pametnih stvareh. Ste jih videli, kako pokončno gledajo, ko razlagajo gospodarsko politiko Slovenije in sveta?

Ja in, kje je tu problem? Naj otroci uživajo.

Ne gre tako enostavno. Učinek, ki ga imajo mediji na sploh in Svet na Kanalu A še posebej na življenje vseh, tudi odraslih, je tako veliko, da otroci enostavno ne morejo divjati z avtom po naših ulicah.

Ko ljudje gledajo televizijo, se v njihovih možganih dogaja marsikaj. Betonirajo se prepričanja, s katerimi gredo nato skozi dan iz odločitve v odločitev. Telo sprošča hormone, ki niso ravno najprijetnejši. Zato, ker so to hormoni, ki vzdržujejo celo našo državo v stalnem stresu. In zato ima Slovenija posttravmatski stresni sindrom, saj nam mediji že dolga leta gnojijo možgane in telo.

In ko iz dneva v dan pred kamero ljudem rišejo svet, kot ga vidijo oni, to zelo pomembno vpliva na dogajanje v državi. Vsaj v večini države.

Imamo prestrašeno politiko in oni naj nam vodijo državo?

Medijske gonje so doslej večinoma tako prestrašile politike, ki naj bi sicer vodili državo, da se jih ti politiki bojijo kot hudič križa. Vsak minister, še posebej pa tajnica, ki jih vodi, se zgrozi ob misli na to, da jih bodo mediji trgali. Zato večinoma kaj hitro sledijo medijskim navodilom.

Seveda da sledijo. Saj vedo, da mediji ustvarjajo prepričanja javnosti. In da nato ta javnost grdo gleda na politike in jih zato prihodnjič najverjetneje ne bo izvolila. In zato se podredijo medijskemu diktatu.

Koper je izjema.

No, le v eni zgodbi jim zadnje čase ni uspelo. Kljub temu, da so se slovenski mediji odločili, da Gašpar Gašpar Mišič že ne bo predsednik uprave Luke Koper, je le-ta to le postal. Kljub najhujši medijski gonji v vsej slovenski tranziciji, je nadzorni svet odločil tako, kot je presodil, da je za podjetje najbolje.

In sedaj gre zgodba seveda naprej. Mediji, ki so povsem upravičeno izpostavljali, da enostavno ni opravičila za incident Gašpar Gašpar Mišiča in da bo upravičeno kaznovan so hoteli stopiti še korak naprej.

Ne samo, da bo kaznovan. Mediji so se odločili, da ga bodo pač sedaj odstavili. In kako to izgleda s Svetom na Kanalu A? Zakaj smo izpostavili ravno njih, saj so tudi ostali slovenski mediji glavni krivci za stanje v državi?

Kako deluje Svet na Kanalu A.

V času prve gonje so nekateri od novinarjev Sveta na Kanalu A prvič osebno spoznali župana Borisa Popoviča. In tako kot do ostalih ljudi, je tudi do njih pristopil povsem odprto, s polnim zaupanjem in željo po korektnih odnosih.

Ne glede na to, da so bili vedno nesramni in včasih tudi zavajajoči, vsekakor pa vedno kritični do dogajanja v Kopru, jim je takrat odkrito predstavil svoje argumente ter stanje v Kopru in regiji.

“Videl sem, da so to mladi fantje in ocenil, da so v redu,” je dejal pred dnevi župan Boris Popovič. “Sicer nisem pričakoval, da bodo pošteni in da bodo prikazali realno sliko stanja v Kopru, ampak pričakoval sem vsaj, da bodo korektni.”

V naslednjih mesecih je pogosto klical te novinarje in jim predstavljal različne zgodbe, večinoma seveda pozitivne. A so čisto vse te zgodbe preslišali, čeprav so jih drugi mediji predstavljali. Za njih te zgodbe niso bile zanimive. Ali pa je bilo tu nekaj drugega?

Ko Mirko Mayer prizna za kaj gre.

In nato novinar Mirko Mayer pokliče župana in ga vpraša za komentar incidenta Gašpar Gašpar Mišiča. Ko ga je župan vprašal, zakaj se vse te mesece ni več niti javljal na telefon, kaj šele mogoče kdaj predstavil tudi kakšno pozitivno zgodbo, mu je enostavno dejal: “Urednik Gregor Trebušak mi ni dovolil, da bi delal tiste zgodbe, zdaj pa mi je naročil, da delam to.”

Razumemo. Torej Svet na Kanalu A zanima samo blato in gnoj? No, če malo pogledamo njihovo vsebino le ni tako. Sploh zadnje čase se zelo trudijo prikazati kot največji humanitarci v Sloveniji. Veliko humanitarnih prispevkov so imeli in prav radi se hvalijo, kako dobri so. Kot vitezi svetlobe.

Kako torej? Pozitivne zgodbe so nekaj, kar imajo načeloma radi. Toda urednik Gregor Trebušak ni dovolil novinarju Mirku Mayerju, da bi naredil eno samo pozitivno zgodbo iz realnega življenja v Kopru. Ne, mu je pa naročil novo blato in nov gnoj.

Zakaj to počne Gregor Trebušak? Se je tako pač odločil sam, ali ga je kdo prepričal v to? Kdo ima tak vpliv nanj? To je zelo pomembno vprašanje. Če imajo namreč mediji dejansko v rokah oblast v državi, je tisti, ki ima v rokah medije, pravzaprav nadoblast.