DomovArhivObisk študentov Gastronomske fakultete iz Pollenza v Sloveniji

Obisk študentov Gastronomske fakultete iz Pollenza v Sloveniji

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Na strokovne izlete se študentje odpravijo petkrat letno, in sicer po vsem svetu, kjer obiskujejo in si ogledujejo primere dobre prakse na področju gastronomije. V prvih treh dneh svoje ekskurzije so obiskali slovensko Istro, kjer so jih že ob prihodu toplo pričakali na Domačiji Butul, na Manžanu nad Koprom. Z ogledom Sredozemskega zeliščnega vrta v slovenski Istri so vstopili v svet zelišč in zeli, ki rastejo v slovenski Istri, Tatjana Butul pa jim je pripovedovala kako so zdravilne, kje jih je mogoče uporabiti in seveda kako jih sama uporablja v kulinariki. Poleg ogleda vrta in nasada sivke ter učnega čebeljnjaka jih je pričakalo tudi presenečenje, saj so jih ob lesenih sodih pričakali trije vinarji. Izbor vseh penin Vinakoper je predstavila Marija Kerkez, Tilen Praprotnik jih je ob ponudbi svojega vina Zlati cvet, v katerem se nahajajo kapljice grozdnih jagod kar desetih avtohtonih trt slovenske Istre, navdušil z izjemnim uvodom in čudovitim ter slikovitim opisom vinske regije slovenske Istre.

Predsednica Društva Vinogradnikov Slovenske Istre Ingrid Mahnič je opisala dejavnost Društva in predstavila člane. S Tatjano Butul so kar v zeliščnem vrtu nadaljevali z delavnico priprave pidočev – klapavic, gojenih v Slovenskem morju. Ob tej priložnosti jim je opisala tudi projekt gojenja in seznanjanja ljudi o pomeni in dejstvu, da so v slovenskem morju gojene klapavice ene najboljših. Suzana France in Edi Grbec, iz podjetje Prosup, sta jih povabila na skupni ogled školjkišč v morju pred Strunjanom in Sečovljami ter ogled depuracijskega centra v Izoli. Tudi večerja, ki je sledila je bila v znamenju morskih dobrot iz Slovenskega morja. Pripravil jo je mladi kulinarični raziskovalec Črt Butul, ki so si ga študentje in študentke izbrali kot tistega slovenskega kuharja, ki bi ga želeli spoznati in okušati njegove kuharske spretnosti. Poleg Črta bodo na obisku v Sloveniji preizkusili še kuharske spretnosti Ane Roš iz Hiše Franko v Starem selu in Janeza Bratovža iz restavracija JB v Ljubljani. Vrhunsko večerjo so spremljala vina Steras, kjer je Tilen Praprotnik predstavil malvazijo in refošk, Ingrid Mahnič pa vino iz črne bergonje ter cipro.

obisk iz gastronomske fakultete Pollenzo Tilen Praprotnik (desno) o vinu  foto Butul (4)

Nasledni dan so se po istrskem zajtrku odpravili na ogled oljčnikov, kjer je sledilo najprej srečanje z enim najstarejših oljkarjev na Manžanu Renatom Furlaničem, temu pa je sledila degustacija oljčnega olja Lisjak, ki ga je predstavil Matej Lisjak in ogled njihovega družinskega projekta na temo predelave oljk, torkle in muzeja oljk. Mimo Izole so se odpeljali tudi do Strunjana, kjer so si ogledali nasade oljk, kakija in artičok. Sledil je ogled Piranskih solin, ogled ekološke kmetije Pieruci na Kocini, ki jo obdeluje mladi kmet Peter Cerkvenik in od tam še obisk vinarja Uroša Rojaca, kjer jim je Uroš predstavil svoj pogled na istrska vina ter ob degustaciji predstavil svojo filozofijo, ki sledi tradiciji. Popoldan drugega dne obiska študnetov se je začel na koprskem ribiškem pomolu, kjer so se srečali z ribiči, ki so ravno pripluli do pomola z dnevnim ulovom. Predstavili so jim kaj so ujeli in kako lovijo. Pogovor je stekel tudi o težavah in razvojnih okvirih ribištva v Sloveniji. Pod večer so se priključili Vinku Šavletu in članom Društva tartufarjev Slovenske Istre, ki so organizirali lov na tartufe. Vinko Šavle iz Dejan sta študentom predstavila pomen istrskega tartufa, njegov lov in seveda uporabo v kulinariki. Presenečenje dneva je bila degustacija piva Pelicon. Matej Pelicon in Anita Calavita sta uprizorila in ponazorila njun projekt pridelave in varjenja slovenskega piva, tudi s poudarkom na uporabi slovenskega hmelja.

Tridnevni izlet v slovenski Istri si bodo gostje zagotovo zapomnili. “Prepričan sem, da smo vsi skupaj predstavili naše območje študentom in spremljevalcem v izjemni luči in prav takšne skupine ljudi bodo naše dobro ime ter priložnosti, ki jih ponuja naše območje ponesli s seboj po svetu,” je prepričan Črt Butul.