DomovArhivOtroci vrtca Zajček so pomahali v svet

Otroci vrtca Zajček so pomahali v svet

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Nadobudneži, ki so ob občinskem prazniku prvega moža koprske občine obiskali tudi v prostorih občinske uprave, so se njegovega ponovnega obiska nadvse razveselili. Ob priložnosti so mu predstavili dosežke projekta in ga seznanili z vsem, kar so se v okviru tega naučili, za konec pa so ga popeljali tudi na ogled celotne razstave in mu predali simbolično darilo – šopek sivke in pikapolonice sreče.

Projekt »Pomahajmo v svet – Say hello to the world«

Predšolski otroci dveh skupin vrtca iz Pobegov, združeni v eno z imenom Pikapolonice, so se k mednarodnemu projektu »Pomahajmo v svet – Say hello to the world« priključili že v letu 2013, v želji, da bi se prek video omrežja povezali s sebi enakimi otroki iz različnih držav. Namen tovrstnega projekta, katerega nosilec je FINI zavod Radeče je, prek različnih dejavnosti motivirati in navajati otroke na rahljanje stereotipov, predsodkov in nestrpnosti do drugače mislečih, predvsem pa jim na zabaven način omogočiti spoznavanje različnih kultur, običajev, načina življenja ter jezika. Le na ta način je namreč mogoče doseči kakovostnejše življenje, večjo solidarnost in spoštovanje med ljudmi.

8.klic
Tako so se malčki iz vrtca Pobegi zabavali med enim od video-pogovorov s svojimi sovrstniki iz Hvara.

 

Da bi dosegli zastavljene cilje so tako v Vrtcu Zajček v Pobegih z otroki preko celega šolskega leta izvajali različne naloge, od manj zahtevnih in zabavnih, do nekoliko bolj zahtevnih, pri katerih so jim pomagali bodisi starši bodisi vzgojiteljice vrtca. Naloge so bile razdeljene v pet sklopov, torej toliko kolikor je prstov na eni roki, in sicer palec – To sem jaz, kazalec – Jaz in moja družina, sredinec -Jaz in moj vrtec, prstanec – Jaz in moje mesto ter mezinec – Jaz in moja država, v okviru katerih so otroci spoznavali različne teme in jih kot take predstavljali svojim prijateljem, otrokom vrtca Sardelice iz Staroga Grada na Hvaru.  Z njimi so se po vsaki opravljeni nalogi tudi pogovarjali in spoznavali prek video-omrežja skype ter si tako iz prve roke izmenjavali svoje vsakodnevne izkušnje. Ob koncu projekta pa so koprski otroci svojim sovrstnikom iz sončnega Hvara pripravili tudi prav posebno presenečenje, poslali so jim majice Mestne občine Koper, s katerimi so želeli novim prijateljem sporočiti, da smo prav vsi, ne glede na to, kje živimo in kateri jezik govorimo, enaki in enakopravni.

10.sardelice
Otroci iz vrtca Sardelice iz Hvara so bili veseli darila – majic, ki so jim ga poslali prijatelji iz Kopra.

 

Vrtec Pobegi se je vpisal med »Strpne vrtce«

Ob zaključku projekta Pomahajmo v svet pa so si otroci vrtca iz Pobegov prislužili tudi prav posebno nagrado, in sicer častni naziv »Strpen vrtec« – prislužijo si ga vsi sodelujoči pri projektu, ki uspešno sledijo in sklenejo zastavljeni program. Vrtec Zajček iz Pobegov je tako dokazal, da svoje varovance skozi leto učijo strpnosti in razumevanja do drugačnih ter da ti svoje znanje nato delijo naprej.