DomovArhivObleci svojo nošo

Obleci svojo nošo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Razstavo so postavili v etnološko zbirko Pokrajinskega muzeja Koper, kjer bo gostovala celo prihodnje leto, leta 2015 se bo začasno poslovila, nato pa se znova vrnila v koprski muzej, kjer bo tudi ostala. Prav zaradi tega se razstava osredotoča na oblačilni videz nekdanjih prebivalcev Istre iz preloma 19. stoletja v 20. stoletje. Po izboru kustosinje muzeja Tine Novak Pucer je na razstavi predstavljenih dvanajst barvnih ilustracij oblačil te regije, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulturne dediščine.

Po besedah avtorice razstave Irene Gubanc, je razstava »Obleci (svojo) nošo« nadaljevanje cikla ilustracij nekdanjih oblačilnih videzov, ki ga je avtorica začela s serijo ilustracij za otroško revijo. »Poanta razstave je, da bi se otroci preko igre naučili dediščine oblačenja«, pojasnjuje avtorica razstave,  ki je ilustrirana oblačila izdelala v slogu papirnatih lutk, jih »razrezala« in naredila ločene oblačilne elemente (zgornji deli, rokavi, spodnji deli, obuvala….), ki jih lahko obiskovalec med seboj sestavi. Danes, ob odprtju razstave, so to izkusili otroci iz šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio.

034
Otroci iz šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio so se že danes preizkusili v ustvarjalnosti.

Sicer pa je vsebino oblačilne dediščine avtorica mladim še bolj približala s sodobno računalniško vektorsko ilustracijo in tako oblačila postavila v današnji čas. Da bi bila misel na oblačilo še bolj pristna, taktilni moment pa še bolj doživet, so ilustracije s pomočjo transferne tehnike odtisnjene na blago. Prav tako sta obe prostostoječi figuri in oblačila v naravni velikosti otroka.