DomovArhivV Kopru živeti je lepo!

V Kopru živeti je lepo!

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Po podatkih Statističnega urada RS je 1. julija letos 2.059.114 prebivalcev Slovenije živelo v 5971 naseljih, kar 61 naselij pa je bilo brez prebivalcev. V prvem polletju se je spreminjalo tudi število prebivalcev, in sicer zmanjšalo v 2323 naseljih, povečalo pa v 2334 naseljih. Najbolj se je povečalo prav v Kopru, in sicer za 202 prebivalca, medtem ko se je število prebivalcev v slovenski prestolnici zmanjšalo za 309.

Zanimivo je tudi, da je med manjšimi slovenskimi naselji nekaj takih, katerih prebivalci so sami moški ali same ženske. Tako je, po statističnih podatkih, kar 22 slovenskih naselij, v katerih živijo samo moški. Največje med njimi je Gorenje Kališče v občini Velike Lašče, ki je imelo zgolj pet prebivalcev. Bistveno manj, trinajst, je naselij, v katerih živijo samo ženske, od teh so kar tri naselja v občini Kostel: Grgelj, Srobotnik ob Kolpi in Stružnica.

Naselje Brlog v občini Sodražica, ki 1. januarja letos še ni imelo prebivalcev, je imelo šest mesecev pozneje enega prebivalca. Štiri naselja pa so v prvem polletju letošnjega leta ostala brez prebivalcev: Kranjče v občini Cerknica, Zanigrad v občini Koper ter Srednji Potok in Suhor v občini Kostel. Naselja brez prebivalcev je imelo kar 26 občin.

Če ne upoštevamo občin, ki jih sestavlja eno samo naselje (Kobilje, Odranci in Trzin), je bil delež prebivalcev posamezne občine, ki so živeli v njenem največjem naselju, največji v občini Ljubljana, najmanjši pa v občini Brda, še ugotavljajo na statističnem uradu. V naselju Ljubljana je tako živelo 97 odstotkov prebivalcev občine Ljubljana, v naselju Vipolže, največjem v občini Brda, pa osem odstotkov prebivalcev te občine.