DomovArhiv»Ljudje te čakajo, ko prideš v vas, ne glede na dež in mraz«

»Ljudje te čakajo, ko prideš v vas, ne glede na dež in mraz«

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav je prvi slovenski bibliobus med bralce koprskega zaledja krenil januarja 1973, se je zamisel o potujočem knjižničarstvu v koprski osrednji knjižnici porodila že kmalu po drugi svetovni vojni. Tedaj se je knjigo ljudem na podeželju približevalo s potujočimi kovčki, ki so bili nekakšni predhodniki današnjega potujočega knjižničarstva. Ker so vaščani knjige radi sprejemali in se je mreža krajev iz leta v leto širila, je tedanji ravnatelj Študijske knjižnice v Kopru Srečko Vilhar oziroma njegov naslednik Andrej Jelačin organiziral prvo slovensko potujočo knjižnico na kolesih. Tako je od leta 1973 dalje manjši TAM-ov avtobus iz vasi v vas dnevno prevažal dva tisoč knjig. Police v vozilu so bile že takrat rahlo nagnjene navzgor, prav tako kot v današnjih sodobnih bibliobusih, knjige pa so bile nanje pritrjene z elastiko, da jih med potjo ne bi premetavalo. S knjižnim katalogom in kartotekami bralcev je bil bibliobus prava knjižnica v malem, četudi na štirih kolesih.

Tako sta voznik bibliobusa Franko Cergol in pobudnik prve potujoče knjižnice Andrej Jelačin prerezala torto ob 40. obletnici bibliobusa.

Čeprav je bila potujoča knjižnica sprva namenjena le koprskemu podeželju, je kmalu razširila svoja postajališča na območja piranske, izolske, sežanske in ilirskobistriške občine. Z rednimi postanki v 83 vaseh so potujoči knjižničarji že prvo leto s knjigo »okužili« 2.350 novih bralcev. Z biliobusom so se ustavljali sredi vasi, vedno na istem prostoru in ob istem času, da so jih ljudje lažje poiskali. Na prihod so jih opozorili z glasbo, preko zvočnika, montiranega na strehi vozila. Dotrajan bibliobus so v koprski knjižnici leta 1981 nadomestili z novim, tokrat  na kamionskem podvozju. Po obalno-kraškem zaledju so z njim prenašali informacije, znanje in kulturo nadaljnjih 16 let.

Današnji bibliobus, ki ga imajo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper od  leta 1997, je tako že tretji. Njegov dolgoletni voznik in knjižničar Franko Cergol je v 30 letih z njim doživel marsikaj zanimivega. »Lepo je, ko te ljudje čakajo, ko prideš v vas in to ne glede na dež in mraz«, pravi in ugotavlja, da so si bralci iz bibliobusa včasih izposojali pretežno leposlovje, zadnja leta pa posegajo tudi po zahtevnejši literaturi.

Sicer pa bibliobus danes v štirih dneh v tednu obišče 68 naselij v 6 občinah, poleg Mestne občine Koper, še Izolo, Piran, Divačo, Ilirsko Bistrico in občino Hrpelje-Kozina.