DomovArhivOgledalo družbe in pasti mladostništva

Ogledalo družbe in pasti mladostništva

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mladi parlamentarci koprskih osnovnih šol so se danes (18. marca) v Pretorski palači zbrali na 26. medobčinskem otroškem parlamentu. Letošnjo temo so namenili pastem mladostništva, na državnem otroškem parlamentu, ki bo 11. aprila, pa bodo osnovnošolce zastopali Matija Burin iz OŠ Antona Ukmarja, Andreja Sandič iz OŠ Koper, Katja Hrandek iz OŠ Šmarje in Matevž Stopar iz Ankarana.

Kot je povedal predsednik Društva prijateljev mladine Koper Robert Trunkl, se trenutna družbeno-politična situacija in težave odraslih prenašajo na otroke. Prav mladostniki so kot ogledalo naše družbe na te vplive tudi najbolj občutljivi. Gre za pasti odraščanja, kot so prepovedane droge in alkohol, zasvojenost z internetom, težave z lastno identiteto ter odnos do spolnosti in sovrstnikov.

Čeprav osnovnošolci danes v koprski mestni hiši niso bili tako zgovorni kot na javnih debatah pred parlamentom, so bili izjemno odkriti pri nizanju lastnih ali pa prijateljevih zgodb o pasteh, pa tudi o nasilju tako v šoli kot v družini. Med drugim se jim zdi nasilje tudi kazen staršev, ko jim v primeru slabih ocen prepovedo uporabo mobilnega telefona. Sicer pa dneve večine prisotnih polnijo šola in treningi, dnevi tistih, ki se ne ukvarjajo s športom, pa so v znamenju jutranjega gledanja televizije, šole, igranja igric ter »zabušavanja« in zdolgočasenosti.

In kaj osnovnošolska populacija pogreša v Kopru? Mladinski center z matinejami za osnovnošolce, prost dostop do igrišč, gokart stezo in skate park, pri čemer bodo v občini, kot je zagotovil vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec, predloge proučili, jih bodisi posredovali naprej oziroma skušali uresničiti.