DomovArhivPestro julijsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Pestro julijsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V začetku meseca bo Koper prizorišče že 24. Eurofesta, evropskega rokometnega festivala, ki bo kar šest dni poskrbel za živahno športno vzdušje med mladimi. Med 2. in 7. julijem se bodo v mestu zbrale rokometne ekipe iz več evropskih držav, ki se bodo pomerile na različnih tekmovanjih, večeri pa bodo namenjeni druženju in spoznavanju slovenskih običajev.

8_eurofest

Letošnje poletje bodo zaznamovale tudi Olimpijske igre, ki jih bo avgusta gostil brazilski Rio. Slovenski športniki, ki se bodo udeležili Olimpijskih iger, se bodo slovenskemu občinstvu predstavili na posebnem dogodku, ki ga bo Koper gostil 22. julija. Osrednji dogodek tako imenovanega Olimpijskega dne, bo na Titovem trgu s pričetkom ob 21. uri. Uvodni slovesnosti, katere se bodo udeležili tudi predstavniki državnega vrha, bo sledil koncert skupine Dan D. Še pred tem, ob 18. uri, pa se bosta v Areni Bonifika na prijateljski tekmi pomerili slovenska in hrvaška rokometna ekipa. Vstop na dogodke bo prost.

Olimpijski dan v Kopru pa bo dodatno popestrilo tudi glasbeno dogajanje v okviru letošnjega Folkesta.  Za živahno vzdušje v brazilskih ritmih bo poskrbela brazilska skupina Roda do Cavaco, 23. julija pa bo oder zavzel James Senese & Napoli centrale iz sosednje Italije.

Filmsko in glasbeno poletje v Izoli

Izola tudi po zaključku festivala Kino Otok, ki nas je v poletje pospremil v začetku junija, ostaja filmsko prizorišče. To poletje se bodo namreč v Izoli prav vsak teden, od ponedeljka do četrtka, odvile filmske projekcije pod zvezdami.

Poletni vikendi pa bodo predvsem glasbeni. Občina Izola v ponedeljek, 11. julija, praznuje občinski praznik. Osrednja proslava s 3 Big Bendom in gosti bo na Manziolijevem trgu v soboto, 9. julija. Dan poprej bodo svoja vrata odprli javni zavodi in občinska uprava. Na stojnicah na Sončnem nabrežju pa bodo njihovi predstavniki občanom na voljo za pogovor.

V juliju bo Izola gostila tudi mednarodni festival IzolaFolk, na katerem se bo letos predstavilo pet držav. Oder na Lonki bodo v nedeljo, 3. julija, zapolnili hrvaški plesi in melodije, v petek, 8. julija, bodo na vrsti srbski, v nedeljo, 10. julija, se bodo predstavili Prekmurci, v nedeljo, 17. julija, bo sicilijanski večer, v soboto, 30. julija, pa ukrajinski folklorni večer. Izolska folklora pa bo tudi del malijske šagre Marija Karmelska, ki bo v soboto, 16. julija.

5_Izola pod volti_foto CKŠP Izola

V mestu pa bodo ponovno zaživeli izolski volti, ki bodo z glasbo osvežili tople poletne večere. Prvi bo v petek, 22. julija, zaživel volt na Koprski ulici. Julij se bo v Izoli zaključil z glasbenim festivalom Isola music festival, ki ga pripravljajo predstavniki Italijanske samoupravne narodne skupnosti. Na Manziolijevem trgu bodo v sklopu slednjega še trije koncerti.

Praznik vina in česna v Novi vasi

9. in 10. julija bodo v Novi vasi predstavili bogato ponudbo vina, česna in drugih domačih proizvodov.

3_ stojnice
FOTO: Turistično združenje Portorož

Praznik vina in česna se bo pričel dopoldan, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč, ponudili svoje pridelke in obiskovalcem prikazali stare običaje. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi kulinarične delavnice z dietetno kuharico Ernestino Car Mavrič, zeliščarske delavnice ob stojnici Mavricije Pucer in se podali na voden ogled Nove vasi.

Večeri bodo posvečeni glasbi in plesu v romantičnem istrskem ambientu. Nastopili bodo folklorna skupina Šaltin iz Sv. Petra, vokalna skupina italijanske skupnosti Nova vas pri Brtonigli, moški pevski zbor Pergula iz. Sv. Petra, klapa Castrum Veneris iz Kaštela, Roxie, Laurylin in Primorski fantje.

V nedeljo zjutraj bo poskrbljeno tudi za športne navdušence, ki se bodo lahko udeležili kolesarskega izleta v organizaciji društva Raketa.

Pestro tudi v Portorožu in Piranu

Centralna plaža Portorož letos ponuja številne aktivnosti: od jutranje telovadbe, joge, učenja tehnik plavanja, otroškega kluba, romantičnih večerov ob ognju do kino večerov. Dodatno pestrost ponudbe zagotavljajo še štiri igrišča za odbojko na mivki, otroška igrala, vodni športi, otroški zabaviščni park na vodi ter številne restavracije, bari in slaščičarne. Za sprostitev in zabavo je tako nedvomno dobro poskrbljeno. Portoroška plaža že vrsto let dosega najboljše rezultate glede kakovosti kopalne vode. Letos je že 19. zapored prejela Modro zastavo, priznanje, ki ga podeljuje Društvo za okoljevarstveno vzgojo Evrope v Sloveniji.

1_plaza_portoroz
Foto: Turistično združenje Portorož

Le tri kilometre stran pa vas pričakuje srednjeveški Piran. V tem mestu kulture boste lahko svojo radovednost in željo po lepem zadovoljili v muzejih in galerijah, si ogledali ljubke trgovinice, obiskali tržnico s sadjem in zelenjavo ali sejem starin na Tartinijevem trgu. Vas zanima, kako je nastal Piran in zakaj ima tako obliko? Obiščite multimedijski muzej in kulturno središče Mediadom Pyrhani, kjer boste z najsodobnejšo tehnologijo na slikovit in zabaven način zavrteli čas nazaj in spoznali celotno zgodovino in kulturni razvoj Pirana ter njegove okolice. Piranski akvarij predstavlja presenetljivo raznovrstnost podvodnih prebivalcev slovenskega morja, le streljaj stran pa lahko na razstavi Čarobni svet školjk spoznate morske školjke in polže tako raznovrstnih oblik in vzorcev, da bi jim lahko zavidal vsak arhitekt. Piko na i toplim poletnim večerom v Piranu predstavljajo dogodki, kot so Mediteranski folklorni festival, Piranski glasbeni večeri, otroški festival Zrno soli, Kino pod zvezdami in Tartini festival.

Poletje v Ankaranu se nadaljuje v dinamičnem slogu

V Ankaranu se bo nadaljevalo zanimivo dogajanje tudi v juliju. Na plažah v Valdoltri in na Študentu bodo organizirane prireditve za vse generacije. Zvrstili se bodo številni koncerti, med drugim bodo nastopili Klarisa Jovanović duo in Bračko & Boštjančič duo, Mia Žnidarič, Moja Generacija, Marino Legovič in Tulio Furlanič, Faronika idr., s čimer bo zadoščeno različnim glasbenim okusom.

7_poletje v ankaranu_ miha crnič (3)
foto: Miha Crnič

Posebne poslastice bodo deležni ljubitelji sedme umetnosti. Od ponedeljka, 4. julija, do četrtka, 7. julija, bo namreč na plaži v Valdoltri  potekala Animateka; zvrstile se bodo različne delavnice, srečanje z umetnikom Konijem Steinbacherjem in predvajani bodo raznovrstni animirani filmi.

Četrtek, 14. julij, bo posvečen poeziji. Priznani literat Feri Lainšček bo v sodelovanju z Obalnimi rimami 12 in Gledališko šolo Talio občinstvu predstavil svoje delo in gledališko premiero »Ne povej, kaj si sanjala«, prirejeno po Lainščkovem romanu. Ob tej priložnosti se bodo javnosti predstavili tudi še neuveljavljeni lokalni avtorji. Takoj naslednji dan pa bo sledil mednarodni glasbeni festival Mikro HistEria.

Ob gledanju otroških gledaliških predstav Metuljček in metuljčica v izvedbi Lutkovnega gledališča Labirint, ki bo v četrtek, 21. julija, in Indijanska pravljica v izvedbi Zavoda Enostavno prijatelji, ki bo v soboto, 23. julija, bodo uživali tudi najmlajši.

Na plaži Študent v Kampu Vagabund bo ob sobotah in nedeljah zelo živahno, za kar bodo poskrbeli različni DJ-ji. 2. julija bo organizirana zabava v slogu 80. in 90. let. V nedeljo, 3. julija, pa bodo občinstvo zabavali Freedom fightersi. Na številnih prireditvah, ki bodo sledile ob koncih tednov, pa bo zadoščeno ljubiteljem techna, punk rocka, idr. V petek, 29. julija, bodo juliju na Študentu pomahali v slovo s Punk rock koncertom: Odprava zelenega zmaja, White stain, The mor(r)ons.