DomovArhivPestro majsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Pestro majsko prireditveno dogajanje v slovenski Istri

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper maja praznuje občinski praznik in ob tej priložnosti se v največji obalni občini vsako leto zvrstijo številni dogodki in prireditve in tako tudi letošnji maj ne bo izjema. Zapomniti si velja zlasti nedeljo, 15. maja, ko se bodo tudi letos v okviru prireditve Koper na dlani v starem mestnem jedru Kopra zbrale krajevne skupnosti in turistična društva ter obiskovalcem predstavili svoje običaje in tipične produkte. Pomerili se bodo tudi v istrskih družabnih igrah, pri tem pa bodo hvaležni vsakršne podpore in spodbude navijačev.

Koper, Koper na dlani,Krajevne skupnosti in društva predstavitev
Foto MOK

Maj je tudi mesec, ko svoj dan praznuje kralj med vini slovenske Istre, refošk. Tudi letos bo prizorišče 44. Praznika refoška in slovenske Istre vas Marezige, kjer bodo poleg pestre ponudbe lokalnih vin na voljo tudi raznovrstne istrske kulinarične posebnosti. Pokušine nagrajenih vin, istrska tržnica, vinski sejem, predstavitve turističnih kmetij in bogat zabavni program so le del tega priljubljenega vinskega praznika v središču Dežele refoška, ki bo letos med 20. in 29. majem, z osrednjim dogajanjem med 27. in 29. majem.

DSC_4495
Foto MOK

28. maj pa bo praznik celotne slovenske Istre, saj bodo za obiskovalce svoja vrata odprle vinske kleti in oljkarji v sklopu prireditve Od vinarja do oljkarja, kjer se bo Istra predstavila z najbolj značilnimi gastronomskimi zakladi.

Ob koncu meseca pa se v koprsko Areno Bonifika vrača največji sejem nakupov, popustov in zabave, 23. Mednarodni obrtno podjetniški sejem. Primorski sejem bo tudi letos postregel z bogato ponudbo opreme za dom, poslovnih storitev, zdravilstva in široke potrošnje, sejemsko dogajanje pa bodo spremljala tudi različna strokovna predavanja in delavnice, otroški in zabavni program in druge aktivnosti. Ogled sejma bo za vse obiskovalce brezplačen, odprt pa bo med 26. in 29. majem.

Obisk Kopra bo s kartico doživetij, Koper Card 2016, še bolj zanimiv in privlačen, saj obiskovalce na poti odkrivanja mestnega jedra čakajo številne ugodnosti, zanimivi ogledi in degustacije. Kartico doživetij pa je moč izkoristiti tudi za ogled sosednjih Istrskih mest, saj se s kupončkom doživetij lahko brezplačno zapeljete do Ankarana, Izole ali Pirana.

Izola bo meseca maja predvsem v znamenju pihalnih orkestrov. Pihalni orkester Izola bo namreč vse Izolanke in Izolane ter obiskovalce tega obmorskega mesta prebudil v prvi majski dan. Obeta se že tradicionalna izolska prvomajska budnica. Zadonelo bo tudi na podeželju. Tega lahko pobližje spoznate na potepu Po poteh vodnih virov, ki ga v TD Šparžin iz Kort pripravljajo v soboto, 14. maja. Svoja vrata ponovno odpira tudi Arheološki park San Simon. 18. maja bodo na lokaciji parka z delavnicami za otroke in odrasle obeležili tudi mednarodni dan muzejev.

41. srečanje istrskih pihalnih orkestrov letos gosti občina Izola. V soboto, 14. maja, se bo na Velikem trgu v Izoli predstavilo skoraj 1000 godbenikov iz območja slovenske, hrvaške in italijanske Istre.

PRAZNIK OLJA IN BLEDEŽA Foto_Turistično združenje Portorož
Foto: Turistično združenje Portorož

Domače istrske dobrote v Padni

Padna je ena najlepših vasi slovenske Istre, ki je že od nekdaj znana po veliki količini pridelanega oljčnega olja. Obdana je z oljčnimi nasadi, v katerih so nekatera drevesa stara tudi več kot 300 let. Poleg tega so vaščani že od nekdaj oskrbovali Piran in Portorož s sadjem in zelenjavo, še posebej so bili znani po bledežu (blitvi). Med 14. in 15. majem bomo na Prazniku olja in bledeža ponovno predstavili vrhunska oljčna olja slovenske Istre, ki se lahko po svoji kakovosti primerjajo z najboljšimi na svetu. Vaščani bodo pripravili tudi bogato ponudbo zdravih kmetijskih pridelkov in tradicionalnih istrskih jedi »od enbot«. Odvil se bo tudi Boškarinov pohod, kolesarski izlet, v večernih urah pa bo za glasbeni program poskrbela Tinkara Kovač.

Dan vrtnic in zdravih okusov

Portorož v mesecu maju zaživi v duhu vrtnic in letos bo že petič zapored potekal Dan vrtnic in zdravih okusov. Glavna junakinja prireditve bo seveda vrtnica Portorož, ki bo povezala adute te destinacije: kulinariko in zdravo življenje. 29. maja se bodo v portoroškem rožnem vrtu predstavljali ponudniki zdrave kulinarike, znani slovenski kuharji in kulinarični blogerji. Na odru bomo kuhali skupaj z mojstrica, ki se uvršča tudi med najboljše na svetu, Ano Roš. Seveda pa ne bodo manjkali tudi ponudniki cvetja in vrtnice Portorož, otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, organiziran pa bo tudi voden ogled portoroških parkov. Proti večeru se bo po portoroškem rožnem vrtu razlegala glasba, nastopila bo simpatična Marina Mårtensson. Dan se bo zaključil v velikem slogu, z novostjo portoroške ponudbe: naši najboljši kuharski mojstri bodo pokazali svoje spretnosti in vam pripravili nepozabno Večerjo na pomolu. Barvit sončen zahod bo zagotovil popolno romantično doživetje.

Sicer pa v maju ne gre zamuditi niti navtičnega sejma Internautica v Marini Portorož (4.-8. maj) in Praznika artičok v Strunjanu (21.-22. maj).

Pestro bo tudi na drugem koncu Obale, v Valdoltri se bo to soboto, 30. aprila, zvečer odvilo tradicionalno kresovanje, ki ga samoiniciativno prirejajo lokalna društva. V soboto, 7. maja, bodo med 10. in 13. uro obeležili Svetovni dan gibanja 2016. Prireditev se bo odvila na igrišču podružnične šole Dr. Aleš Bebler – Primož v Ankaranu. Odvijale se bodo razne športne igre, predstavitve sodelujočih društev, ozaveščanje o pomembnosti redne rekreacije ter zdravega načina življenja.

S 1. majem 2016 bo v Ankaranu znova začela delovati turistično-informacijska pisarna TIC, in sicer v novih prostorih na naslovu Regentova ulica 2a, Ankaran. Ostali kontakti ostajajo nespremenjeni.