DomovArhivZgodovina je dobra učiteljica, le prisluhniti ji moramo

Zgodovina je dobra učiteljica, le prisluhniti ji moramo

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V imenu Mestne občine Koper je vse prisotne v Potoku pozdravil podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je spomnil, da 27. aprila ne obeležujemo le praznika v spomin na dogodek, ki je bil  izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev, temveč je – tako Bolčič –

»ustanovitev  OF v Vidmarjevi vili v Rožni dolini, kjer so se sestali tudi svetovno nazorsko povsem različni ljudje, pomenila tudi strinjanje različnih političnih opcij o dosledni demokraciji in o cilju, ki so ga videli na koncu dolge poti.«

potok 027

Spomnil je, da je moralo preteči precej let, tudi krvavih in tragičnih, preden je Primorska  spet postala del matične domovine in »še več jih je bilo treba, da je Slovenija postala samostojna in demokratična država«, je dejal podžupan Bolčič in dodal, da demokracija pomeni voljo ljudstva in prav to moramo po njegovih besedah imeti v mislih danes, kajti »zgodovina je namreč dobra učiteljica, le prisluhniti ji moramo«, je zaključil.

potok 011

Prisotne je nagovoril tudi predsednik Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper Marijan Križman, ki je prav tako dejal, da je poznavanje zgodovine pomembno.

potok 034

»Kajti iz dogodkov in njihovih posledic se lahko poučimo tudi o življenju danes«, je poudaril Križman in ob tej priložnosti spomnil, da Združenje borcev Koper pripravlja okroglo mizo na temo Protifašistični upori leta 1921, ki bo 13. maja v koprski Pretorski palači. 

Predsednik sveta krajevne skupnosti Sv. Anton Bogdan Kavrečič pa je izrazil željo, da bi se tradicija obeleževanja tega praznika v Potoku ohranila tudi v prihodnje.

potok 021

Program prireditve, ki so jo pripravili  Mestna občina Koper, Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper, Krajevna skupnost Sv. Anton in Društvo za vsestranski razvoj vasi Potok, so popestrili učenci OŠ Elvire Vatovec Prade, učenka OŠ Istrskega odreda Gračišče Tisa Starc, Lovski pevski zbor Dekani, Mešani pevski zbor Brnistra in Moški pevski zbor Izola pod vodstvom dirigenta Antona Baloha ter Godba na pihala sv. Anton pod taktirko dirigenta Jureta Prašlja – Giorgia.

Prireditvi so poseben pečat dali praporščaki.