DomovArhivPoletna šola slovenskega jezika v Kopru

Poletna šola slovenskega jezika v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Letošnje poletne tečaje slovenščine, katerih tema je »Ženski lik v slovenskem jeziku, književnosti in kulturi«, bo obiskovalo 41 udeležencev iz 13 držav, tudi neevropskih. Največ jih prihaja iz držav nekdanje Jugoslavije, pa tudi iz Finske, Češke, Italije, Nemčije, Nizozemske, Avstrije ter izven Evrope iz ZDA, Kitajske in Peruja.

Razlogi za udeležbo so različni. »Že kar nekaj let je večina udeležencev mlajših, mnogi si želijo na študij v Slovenijo,« pravi Vesna Mikolič, vodja programskega odbora poletnih tečajev. Kot dodaja, jih veliko prihaja tudi iz poslovnih razlogov, so pa tudi takšni, ki na ta način odkrivajo svoje slovenske korenine.

Poletno šolo organizira Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem in je namenjena tistim, ki si želijo naučiti tako osnov slovenskega jezika ali pa izboljšati oz. izpopolniti svoje siceršnje jezikovno znanje, obenem bolje spoznati Slovenijo, slovensko kulturo ter hkrati preživeti dva poletna tedna na turistično atraktivni slovenski obali.

Poudarek bo tokrat na ženskem liku, ki je, kot pravi Mikoličeva, v javni podobi po navadi potisnjen v ozadje, kar velja tudi pri predstavljanju slovenske kulture. »Čeprav bi morala biti enakopravnost žensk in moških v javnem prostoru samoumevna, pa si morajo vse družbe po njenem tudi danes prizadevati za enakopraven položaj žensk«. Hkrati so želeli z omenjeno temo opozoriti na še vedno pereč problem nasilja nad ženskami. »Se pa seveda v predstavljanju te teme na tečajih lotevamo tudi primerov, ko so se v slovenski kulturi ženske pokazale kot izjemno močna skupina oz. skupina, ki je tudi reševalo finančno stanje družin,« je dodala Mikoličeva ter izpostavila primera Šavrink in Aleksandrink.