DomovArhivPomladno muzejsko darilo: v etnološko zbirko odslej brezplačno

Pomladno muzejsko darilo: v etnološko zbirko odslej brezplačno

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Muzej želi letošnjo obletnico praznovati s posebnim darilom za vse ljubiteljice in ljubitelje muzeja – od 1. marca je vstop v etnološko zbirki Pokrajinskega muzeja Koper povsem brezplačen. Etnološka zbirka, ki se nahaja v beneško-gotski hiši na Gramscijevem trgu, predstavlja materialno in duhovno kulturo prebivalstva od 17. stoletja dalje.

V pritličju stavbe  je predstavljeno oblikovanje naselij v kamniti kulturni krajini, stavbarski detajli, rekonstrukcija ognjišča in sredozemska kuhinja. Razstavljeni predmeti, ki so jih v preteklosti uporabljali za pripravo in uživanje hrane, pripadajo različnim kulturam, kar je odraz trgovanja z različnimi deželami in pričajo tudi o okusu in modi ter opremljenosti domov tedanjih prebivalcev.

V 1. nadstropju je na ogled stalna razstava Stkana preteklost, ki prikazuje pot od vlaken rastlinskega in živalskega izvora do končnega izdelka – obleke, saj so se do konca 19. stoletja  prebivalci kmečkega in mestnega okolja razlikovali tudi po obleki. Na eni strani je predstavljena noša vaškega, pretežno kmečkega, v zaledju mest živečega prebivalstva, na drugi strani pa obleka mestnega, po stanovski in poklicni sestavi zelo različnega prebivalstva Kopra, Izole in Pirana.

Tudi za otroke je poskrbljeno, saj razstavo dopolnjuje konec minulega leta odprta razstava Obleci (svojo) nošo, ki se osredotoča na oblačilni videz nekdanjih prebivalcev Istre iz preloma 19. v 20. stoletje. Ker je za oblačila in oblačenje pomembno tudi taktilno doživetje, so avtorsko interpretirana ilustrirana oblačila izdelana v slogu papirnatih lutk, »razrezana« v ločene oblačilne elemente (zgornji deli, rokavi, spodnji deli, obuvala….), ki jih lahko otroci med seboj sestavijo.