DomovArhivPravni center upihnil prvo svečko

Pravni center upihnil prvo svečko

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Strokovnega omizja so se poleg nosilke, direktorice Pravnega centra za varstvo človekovih pravic Margerite Jurkovič in sodelavk Martine Boben ter Špele Kocjančič udeležili še člani strokovnega sveta zavoda, Matej Domjo, Vladimir Gavran, Barbara Adamič in dr. Sandra Bašič Hrvatin. SIcer je bil sinočnji pravniški večer zgolj prvi v nizu večerov, ki jih bo lokalni pravni center organiziral v sodelovanju s Hišo refoška – naslednjega že v začetku poletja.

Kot so izpostavili govorci med najbolj pereče sodijo primeri, ko se delodajalci zaradi nižjih stroškov in manjših obveznosti poslužujejo drugih oblik dela, kljub temu, da so dejansko izpolnjeni vsi znaki delovnega razmerja. V takih primerih je potrebno o kršitvah obvestiti pristojni delovni inšpektorat, ki delodajalca sankcionira v skladu z njegovimi pristojnostmi. Beseda je tekla tudi v smeri enakih možnostih pravnega varstva, ki v praksi ni zagotovljeno vsakemu.

pv 043

Veliko je namreč posameznikov, ki za manjši odstotek presegajo cenzus za pridobitev brezplačne pravne pomoči in so posledično prikrajšani do enakopravnega uveljavljanja pravic. Ob tem so se strinjali, da je glavni razlog za krčenje socialnih pravic v krizi vrednot, ki razjeda današnjo družbo. Razpravo je s pozitivno mislijo sklenila medijska strokovnjakinja dr. Sandra Bašič Hrvatin, ki je dejala, da sama pot iz krize vidi prav v posameznikih, ki z majhnimi dejanji pomagajo sočloveku, ki se v določenem trenutku življenja znajde v hudi stiski.

V Pravnem centru za varstvo človekovih pravic so sicer v prvem letu delovanja uspešno pomagali več kot 500 osebam, v letu 2013 pa sklenili tudi tri nacionalne projekte.