DomovArhivPraznik refoška od vinarja do oljkarja

Praznik refoška od vinarja do oljkarja

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Čeprav se aktivnosti in dogodki letošnjega Praznika refoška in slovenske Istre http://www.praznik-refoska.si vrstijo že od sredine meseca, bodo letošnji, že 44. praznik uradno odprli v petek, ob 13. uri v Pretorski palači v Kopru. Že pred tem bodo na  osrednjem trgu stojnice z vinom, nastopil pa bo tudi Pihalni orkester Koper. Vrhunec bo praznik seveda doživel konec tedna, tudi letos pa bodo svoja vrata odprle kleti, torkle in turistične kmetije. Po nekaj letih bodo znova na voljo brezplačni avtobusni prevozi.

Zadnji vikend v maju vinarji in oljkarji slovenske Istre že tradicionalno odprejo svoja vrata in obiskovalcem ponudijo vpogled v proizvodnjo vina in oljčnega olja, letos pa so se jim pri dnevu odprtih vrat pridružile tudi turistične kmetije. V soboto, 28. maja, bo obiskovalce pričakalo 25 vinarjev, oljkarjev in turističnih kmetij, med 10. in 17. uro pa bo čas za degustacijo istrskih dobrot.

Letos se bodo obiskovalci po nekaj letih na pot znova lahko odpravili z organiziranim brezplačnim prevozom. Avtobusi bodo krenili izpred vinske kleti Vinakoper, kjer je na voljo brezplačno makadamsko parkirišče. Obiskovalci bodo v vsaki kleti prejeli brezplačen vzorec malvazije in refoška.

Tako prireditev Od vinarja do oljkarja, ki jo organizira Društvo vinogradnikov slovenske Istre,  kot Praznik refoška in slovenske Istre sta odlična priložnost za srečanje  s pridelovalci vin in olja in seveda za pokušino.