DomovArhivPrihodnja sezona bo rekordna

Prihodnja sezona bo rekordna

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Riviera s 1200 potniki in 800 člani posadke bo jutri sklenila letošnjo sezono potniških ladij v Kopru. Letos se je tako ob potniški terminal privezalo kar 49 potniških ladij.

Po številu potnikov bo letošnja sezona zelo podobna lanski, ko je Koper obiskalo 60 tisoč potnikov. Pri tem je spodbudno nadaljevanje trenda večanja deleža najprestižnejših gostov, ki običajno plujejo na manjših potniških ladjah. Kot v prejšnjih sezonah, angleško govoreči turisti tudi letos predstavljajo približno 80 odstotkov vseh potnikov, vseh nacionalnosti pa je skoraj 100.

Odlični so tudi obeti za sezono 2016. V koprski občini pričakujejo namreč kar 64 prihodov oziroma 30-odstotno povečanje v primerjavi z letošnjo sezono, kar kaže, da bo sezona 2016 ena od najuspešnejših do sedaj.

Prihodnja sezona bo med drugim tudi najdaljša doslej, saj bo prva potniška ladja Berlin priplula že 7. marca, zadnji prihod pa bo 7. decembra zabeležila ladja Minerva.V devetih mesecih sezone lahko tako pričakujejo skoraj 70 tisoč potnikov. Kar sedemkrat bosta v mestu dve potniški ladji naenkrat, septembra pa se bodo enkrat v istem dnevu privezale kar tri ladje.

Mestna občina Koper se je dobro uveljavila na svetovnem trgu križarjenj, čemur botrujejo tudi vsakoletni nastopi na glavnih mednarodnih sejmih tega sektorja. Med drugim je zgovorno dejstvo, da je Koper po številu potnikov drugi v severnem Jadranu, za Benetkami oziroma da konkurira in prekaša tudi večja mesta kot so Trst, Ravenna ali Zadar.