DomovArhivPrimorska gospodinjstva brez komercialnih TV programov

Primorska gospodinjstva brez komercialnih TV programov

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gre za posledico spremembe pri oddajanju komercialnih programov (Pop TV, Kanal A, Planet TV, TV3 Medias in drugi), ki bodo poslej dosegljivi samo na multipleksu C. Ta pokriva le 96 odstotkov gospodinjstev, torej za dobre 3 odstotke oziroma približno 20 tisoč gospodinjstev manj kot multipleks A, na katerem so bili doslej dosegljivi prav vsi programi.

Radiotelevizija Slovenija skladno z Zakonom o digitalni radiofuziji (ZDRad-b) ne sme več oddajati komercialnih programov na multipleksu A, na katerem tako ostajajo le nacionalni programi in program posebnega pomena TV Vaš kanal Novo mesto. Sprememba je presenetila predvsem gledalce, ki signal sprejemajo prek televizijskih anten. Ti so morali včeraj svoje sprejemnike ponovno nastaviti, nekateri pa kljub temu niso mogli spremljati programov z novega multipleksa. Gre za območje od Nove Gorice do Portoroža, torej srednje in južne Primorske, kjer signal motijo italijanske TV postaje.

Kot so medijem pojasnili na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek) so minuli teden na tem območju izvedli tudi meritve kakovosti signala ter ugotovili, da bi bilo mogoče z manjšimi popravki usmeritve antene sprejemati programe multipleksa C, ob tem pa zapisali tudi to, da bi lahko operater omrežja RTV Slovenija, na prizadetih območjih začasno izboljšal sprejem s povečanjem jakosti signala. To bi lahko operater zagotovil bodisi s povečanjem oddajne moči bodisi s postavitvijo začasnih dodatnih oddajnikov.

Kot so zapisali na portalu MMC so oddajne naprave za multipleks C nameščene na 89 lokacijah širom Slovenije, zato na nekaterih območjih komercialnih programov s pomočjo hišne oziroma strešne antene ne bo mogoče spremljati. Omrežje multipleksa C bo mogoče razširiti tudi na ta območja, vendar se morajo s takšno širitvijo strinjati vsi izdajatelji programov v multipleksu C.