DomovArhivPriprave na Expo v polnem teku

Priprave na Expo v polnem teku

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Expo Milano 2015 bo za Slovenijo velika gospodarsko-promocijska priložnost. Na razstavi se bo namreč predstavilo kar 144 držav sveta, razstavo, ki bo trajala od 1. maja do konca oktobra, pa naj bi si ogledalo kar 20 milijonov ljudi, od tega 13 milijonov Italijanov oziroma vsak četrti Italijan.

Slovenija bo na razstavi imela svoj paviljonom, njen osrednji slogan pa bo:  »Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna.  Zdrava.« V sklopu predstavitve naše države bodo nekaj prostora namenili tudi posameznim regijam. Tako se bosta Istra in Kras v Milanu predstavili med prvim in petnajstim majem. V ta namen se predstavniki istrskih in kraških občin že poldrugi mesec redno sestajajo in usklajujejo glede programa in aktivnosti na Expu. Tako je bilo tudi na današnjem srečanju v Kopru, kjer so se dogovorili, da se bo rdeča nit predstavitve regije vezala na osrednji slogan slovenske predstavitve. V ospredju predstavitve bodo tako zelena naravna območja, ki ponazarjajo raznolikost območja, ki sega vse od morja in solin, kot so Sečoveljske soline, preko Šavrinskega gričevja do podzemnih kraških jam – Škocjanskih jam, edine slovenske naravne znamenitosti vpisane na seznam svetovne dediščine UNESCO. Da je območje tudi aktivno in ponuja številne možnosti preživljanja prostega časa, zagotovo priča pestra izbira, ki sega od pohodništva in kolesarjenja vse do plezanja in jamarstva in nenazadnje tudi jahanja v Lipici, kjer že od leta 1580 deluje svetovno znana kobilarna, kjer domujejo plemeniti lipicanci. Pestro gastronomsko ponudbo bodo predstavniki regije predstavili skozi kuharske šove, kjer bodo imeli dirigentsko palico prepoznavni eno-gastronomski produkti tega območja. Obiskovalci Expa bodo lahko začutili Istro in Kras skozi številne animacije, ki jih bodo spremljali igrani prikazi, ples in glasba.

Udeleženci današnjega srečanja so se strinjali, da jih čaka še veliko dela in usklajevanj, saj jih od prve preizkušnje, t.i. Expo Gate, nekakšne napovedi dogodka Expo, loči le še poldrugi mesec.

Expo Gate Milano predstavljata dve stekleni piramidi, postavljeni v središče mesta Milano (peš cona) med gradom in stolno cerkvijo. V eni izmed piramid, se bo 21. in 22. marca odvijala vseslovenska promocija, v okviru katere se bosta predstavili tudi Istra in Kras.