DomovArhivProjekt PUT-UP Istre dobil zeleno luč

Projekt PUT-UP Istre dobil zeleno luč

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot so povedali sogovorniki na včerajšnji novinarski konferenci, je glavni namen projekta, katerega prve aktivnosti so se začele že v letu 2012, iskanje skupnih točk in smeri razvoja celotne Istre, v luči trajnostnega upravljanja z naravnimi viri. »Dobili smo priložnost enotnega pogleda v prostor, z vidika gospodarstva kot tudi kulture. Prostor odlikujejo številne prednosti, ki jih je sedaj treba izkoristiti v svoj prid,« so bili odločni in uvodoma pojasnili, da je PUT-UP Istre projekt, ki rešuje prostorsko načrtovanje celotnega območja Istre.

Cilji projekta, katerega vrednost znaša 680 tisoč evrov, kar 580 tisoč pa bo sredstev iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj, so sledeči: učinkovito upravljanje s prostorom in naravnih storitev ter doseganje učinkovitejših javnih storitev in infrastrukture, skupna obravnava čezmejnih prostorskih izzivov, poglobitev medsebojnega sodelovanja z namenom premagovanja slabosti, ki so jih s seboj prinesle dolgoletne meje med državami, kot tudi podpora in skupna promocija Istre in oblikovanje njene skupne identitete. Projekt zajema tudi konkretne čezmejne cilje, med katerimi so najpomembnejši evidentiranje in vrednotenje obstoječih razvojnih in prostorskih načrtov ter snovanje skupne razvojne vizije in koncepta Istre kot celote, z zaokroženimi segmenti prometa, turizma, kmetijstva, gospodarstva in tudi narave.

Poleg vodilnega partnerja, Zavoda za prostorsko ureditev Istarske županije, v tem projektu, katerega aktivnosti se bodo zaključile predvidoma v 15 mesecih, sodelujejo tudi Mestna občina Koper, Mesto Pula, Regionalni razvojni center Koper, Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Mesto Buzet.

Kot je ob priložnosti povedal podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, koprska občina že vrsto let odlično sodeluje s hrvaškimi občinami, na številnih ravneh, projekt PUT-UP Istre pa je še ena priložnost več za skupni razvoj prometa in turizma naše Istre. Projekt je tudi odličen način, kot je še poudaril, za pridobitev potrebne dokumentacije, ki bo podlaga za pripravo posameznih prostorskih načrtov sodelujočih partnerjev. Zadovoljstvo nad projektom in medsebojnim sodelovanjem je izrazil tudi župan Mesta Buzet Siniša Zulić, ki ga je označil za temelj za razvoj številnih skupnih področij, še posebej pa prometa in turizma, podobnega mnenja pa je bila tudi Meri Vivoda iz Zavoda za prostorsko ureditev Istarske županije, ki je dejala, da je najpomembneje govoriti o Istri brez meja. »Odprtih je več vprašanj, med pomembnejšimi je ta, da je na Istro treba gledati kot na geografski pojem, neodvisno od državnih meja, in da jo je treba kot tako tudi razumeti in razvijati.«

SVRK (3)

 

nalozba v prihodnost

_MG_8260