DomovArhivV Kopru postavljena dva zbiralnika za zbiranje manjših odpadnih električnih in elektronskih odpadkov in odpadnih baterij

V Kopru postavljena dva zbiralnika za zbiranje manjših odpadnih električnih in elektronskih odpadkov in odpadnih baterij

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Postavitve so prvi – pilotni korak približanja oddaje e-odpadkov in odpadnih baterij končnim uporabnikom. Cilj projekta je povečati ozaveščenost o okoljskih vprašanjih v zvezi s proizvodnjo in uporabo odpadne električne in elektronske opreme (OEEO), ravnanjem z njo in njeno obdelavo ter predelavo, vključno s ponovno uporabo in recikliranjem.

Zabojnika sta postavljena na Partizanski ulici v Šalari (ekološki otok ob avtobusni postaji) ter na Oljčni poti 64 v Kopru (ekološki otok ob soseski Lantana). Na tak način smo občanom ponudili dodatno možnost za oddajo OEEO. Te lahko namreč še vedno oddajo na zbirna centra v Sv. Antonu oz. Srminu, z izpolnjeno dopisnico, na podlagi katere Komunala Koper dvakrat letno brezplačno prevzema kosovne odpadke pri gospodinjstvih ter ob nakupu novega aparata pri trgovcu.

Upamo in verjamemo, da bomo z novim načinom zbiranja manjših e-odpadkov in odpadnih baterij zagotovili, da tovrstni odpadki ne končajo na nepravih mestih in ne obremenjujejo našega okolja.

Glede na odprtino v zabojniku lahko občani oddajo v zabojnik:

  • sesalnike, likalnike, opekače, budilke, tehtnice, sušilnike za lase, brivske aparate
  • tablice, prenosne računalnike, kalkulatorje, telefone, mobilne telefone
  • manjše radijske sprejemnike, videokamere, manjše glasbene instrumente
  • električno orodje
  • igrače, opremo za prosti čas in šport
  • odpadne baterije

Pilotni projekt je del novega projekta, ki ga je ZEOS prijavil v svoji kandidaturi za LIFE projekt z naslovom: »Gospodarjenje z E-odpadki«

Zakaj zbirati OEEO

Količina odpadne električne in elektronske opreme iz leta v leto narašča. Z njo naraščajo tudi nevarne snovi, ki jih ta oprema vsebuje, kot so živo srebro in kadmij, ki imata lahko negativen vpliv na okolje in zdravje ljudi.

Posebne zabojnike smo postavili ravno zaradi tega, da bi občanom ponudili več informacij o tem, kaj in kako se OEEO lahko recilkira. Ta odpadek namreč po naših ugotovitvah pogosto konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali na divjih odlagališčih. Nepravilno odlaganje lahko povzroči onesnaževanje tal s strupenimi snovmi, ki škodujejo živalim in tudi zdravju ljudi.