DomovArhivPrva zelena luč za deklaracijo glede Ankarana

Prva zelena luč za deklaracijo glede Ankarana

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Z deklaracijo o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča si njeni predlagatelji prizadevajo, da občina Ankaran, ki jo je ustavno sodišče ustanovilo potem, ko tak zakon v DZ ni bil sprejet, ne bi nikoli zaživela v praksi in tako bi Mestna občina Koper lahko ohranila svojo teritorialno enovitost, nenazadnje pa bi s tem zagotovili tudi ohranitev Luke Koper. Predlagatelji se tako zavzemajo tudi za obrambo ustave in zaščito integritete državnega zbora, je pojasnil Kavtičnik. Ustavno sodišče je po njegovih besedah povozilo zakon, ki ga je sprejel državni zbor, s čimer je poseglo na področje zakonodajne veje oblasti ter tako kršilo ustavo, saj se po ustavnih določilih občina lahko ustanovi samo na podlagi zakona. Da se je ustavno sodišče z odločbo postavilo nad ustavo in državni zbor, sta na današnji seji poudarila tudi nekdanji ustavni sodnik dr. Ivan Kristan (njegova prispevka na to temo si lahko preberete tukaj) in pravnik Franci Grad.
Tudi Kristina Valenčič (DL) meni, da bi z nesprejetjem deklaracije pristali na to, da drug organ opravi nalogo državnega zbora. “Če pogojev za ustanovitev občine ni, jih pač ni”, je dejala glede pogoja velikosti občine, po katerem mora ta imeti najmanj 5000 prebivalcev.

»Koliko občin bomo imeli, je politična odločitev državnega zbora«, je danes poudaril Kavtičnik. Deklaracija, ki ji je bila na današnjem matičnem odboru prižgana zelena luč, se bo sedaj namreč lahko uvrstila na jutrišnjo sejo državnega zbora.

Če bo tudi med poslanci v državnem zboru prevladal razum, bo z njenim sprejetjem zagovornikom enotne Mestne občine Koper morda vendarle uspelo preprečiti razpis lokalnih volitev v Ankaranu.