DomovArhivRazstava Dotik neba – velike urbane vizije

Razstava Dotik neba – velike urbane vizije

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Sledilo bo strokovno omizje, na katerem bodo o urbanistično-arhitekturnih rešitvah spregovorili arhitekti, ki bodo nato tudi na voljo za vsa vaša vprašanja. Odprtje razstave bo v petek, 16. maja, ob 11. uri, v Pokrajinskem muzeju Koper.

Mestna občina Koper se pri pripravi strateškega dela občinskega prostorskega načrta, ki ga bo javnosti razgrnila poleti, sooča z novimi izzivi, in sicer na kakšen način učinkoviteje izrabiti obstoječi prostor ter kako vanj smiselno umestiti novo zazidavo. Pri tem gre za tako imenovano urbanistično-arhitekturno načrtovanje s pomočjo oblikovanja novih elementov urbanega prostora ter prekvalifikacije že obstoječega. Svetovni trendi zapovedujejo, kako v strnjenih naseljih in urbanih mestnih območjih razbremeniti prostor, ga funkcijsko obogatiti z novimi mestotvornimi vsebinami, gosto poseljene površine pa nadomestiti s sodobnimi visokimi gradnjami, ki ne samo rešujejo prostorsko problematiko, ampak v mestno okolje vnašajo tudi dodano vrednost – dominanto.

Oblikovanje t.i. nove dominante mesta tako sodi med dolgotrajnejša prizadevanja Mestne občine Koper, kar je tudi razlog, da se idejne zasnove, ki bodo del razstave, uvrščajo med vsebine strateškega dela občinskega prostorskega načrta. Ključni izziv pri umeščanju vertikalne mestne dominante v prostor pa predstavlja izbira ustrezne lokacije.

Mestna občina Koper je v iskanju prostorsko in vsebinsko najbolj ustrezne lokacije skupaj z najustreznejšo programsko, urbanistično, krajinsko in arhitekturno rešitvijo k sodelovanju povabila več uveljavljenih arhitekturnih birojev, ki so na podlagi strokovnih študij prišli do ugotovitev, da je na ožjem in širšem mestnem območju Kopra več različnih lokacij, ki bi bile primerne za umestitev nove mestne dominante.