DomovArhivRazstava National Geographica sedaj tudi v Kopru

Razstava National Geographica sedaj tudi v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Gre za izbor najboljših 25 posnetkov prizorov narave in živali slovenskih fotografov, objavljenih v slovenski izdaji revije National Geographic, ki bodo v koprski mestni hiši na ogled vse do 15. aprila.
Odprtje razstave so v Kopru pospremili podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep, odgovorna urednica revije National Geographic Slovenija dr. Marija Javornik in urednik fotografije Arne Hodalič, ki je ob tej priložnosti zbranim namenil tudi nekaj besed. Kot je povedal je Slovenija dežela fotografov, na kar kaže tudi dejstvo, da slovenska izdaja revije med vsemi 36 nacionalnimi izdajami po svetu pobira največ nagrad za svoje fotografske dosežke. »Naše načelo in princip je ta, da vsak mesec v reviji objavimo vsaj en slovenski prispevek, prav tako pa naši domači fotografi delajo reportaže in fotografije izključno v Sloveniji, s čimer še dodatno poudarjamo lepote naše dežele,« je še pojasnil Arne Hodalič, pritrdila pa mu je tudi odgovorna urednica revije National Geographic Slovenija dr. Marija Javornik, ki je uvodoma povedala, kako je do razstave sploh prišlo.
Prvotna – razširjena razstava na Jakopičevi promenadi v Ljubljani je bila namreč organizirana v okviru obeležitve 125 obletnice National Geographic Society. Obsegala je skupno kar 120 fotografij, natisnjenih na velike panoje, od katerih je bilo polovica posnetkov slovenskih fotografov, druga polovica pa priznanih ameriških fotografov, ki že desetletja sodelujejo z National Geographicom. Nato so se pri slovenski izdaji revije, na pobudo fotografinje iz Kopra Anje Čop, odločili narediti ožji izbor najboljših posnetkov slovenskih fotografov in jih v manjšem formatu predstaviti širši javnosti po vseh državi.
Tako je prva tovrstna razstava luč ugledala decembra, v Kosovelovem domu v Sežani, sledila je razstava v Trstu, nato pa še v Izoli. Četrta postaja umetniških del, nastalih pod budnim očesom domačih fotografov, je Koper, že v naslednjih mesecih pa ji bodo sledile še razstave v Gradu Podsreda v Kozjanskem parku, v Knjižnici Vič v Ljubljani, v Slovenskih Konjicah in v Celju. »Sami se niti ne angažiramo kaj preveč, ljudje kar sami kličejo na uredništvo in sprašujejo, kdaj bi lahko razstava gostovala v njihovem kraju,« nam je veliko zanimanje za razstavo z besedami opisala Javornikova in dodala, da so sicer pri slovenski izdaji revije precej odprti za kakršno koli sodelovanje ter pozvala tiste, ki imajo zgodbo in fotografsko žilico naj svoje predloge in fotografije pošljejo na uredništvo.
Sicer je poslanstvo društva National Geographic Society, ki je lani obeležilo 125. obletnico, je poglabljati in širiti znanje geografije ter spodbujanje k odkrivanju novih in še neznanih plati narave, kulture in zgodovine našega sveta. Danes je sicer to ena največjih neprofitnih znanstvenih in izobraževalnih organizacij na svetu, ki finančno podpira najrazličnejše projekte (doslej že več kot 10.000). Zavedajoč se odgovornosti do sveta, v katerem živimo, je pred leti svoj moto dopolnilo še s poslanstvom »spodbujati ljudi k skrbi za naš planet« – vodilom, ki so ga uporabili tudi za naslov razstave v Pretorski palači.