DomovArhivRedarji in policisti skupaj tudi na kolesu

Redarji in policisti skupaj tudi na kolesu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Skupne akcije in sodelovanje v številnih projektih sta za koprske redarje in policiste tako rekoč stalnica, in podobno bo tudi v letošnjem poletju. Skupne patrulje bodo namreč čez vso poletno sezono skrbele za varnost na javnih površinah, namenjenih pešcem, nadzorovale in preprečevale bodo kršitve javnega reda in miru, predvsem pa bodo v času povečanega obiska mesta poostren nadzor opravljale nad vandalizmom in beračenjem.

»Občinsko redarstvo MOK že vrsto let dobro sodeluje s Policijsko postajo Koper na različnih delovnih področjih. Skupaj izvajamo nadzor nad kršitvami Zakona o varstvu javnega reda i mira, predvsem nadzor nad »divjim«, nedovoljenim kampiranjem na mestih, ki za to niso določena, vandalizmom ter beračenjem, ki se občasno pojavlja tudi v našem mestu,« so pojasnili na koprskem občinskem redarstvu in dodali, da skupno sodelovanje sega tudi na področje nadzora nad pravilnim izvajanjem taksi prevozov v koprski občini, kot tudi nadzora nad mirujočim prometom v starem mestnem jedru Kopra. Mesto Koper ima poleg tega veliko urejenih javnih površin (sprehajalne promenade), ki so namenjene izključno pešcem in na katerih je vsaka vožnja z drugimi motornimi vozili prepovedana. Kot primer naj izpostavimo semedelsko promenado, kjer so policisti in redarji prav s skupnimi akcijami uspeli bistveno zmanjšati promet z motornimi kolesi, ki so bili ne samo moteči, temveč tud sprehajalcem nevarni.

Z uvedbo Občinskega redarja – kolesarja ta območja še veliko lažje nadzorujejo, saj je redar na kolesu veliko bolj mobilen in lahko vstopa v območja, ki so z drugimi vozili nedostopna. Skupaj s policisti – kolesarji bodo s tovrstnim nadzorom nadaljevali skozi vso poletno sezono, saj je ta, kot so pojasnili, zelo učinkovit – občani, predvsem tisti najbolj ranljivi, torej invalidi, starejši in pešci, se tako počutijo bistveno bolj varne.

Poleg skupnih akcij bodo za varnost občank in občanov v prvih dveh tednih julija skrbeli tudi policisti »na terenu«, v okviru mobilne policijske postaje. Njen namen je namreč povečati preventivne aktivnosti policije v času poletne sezone in ob večjih prireditvah, s katerimi se bistveno izboljša tudi varnost v mestu.