DomovArhivResnica o fitnesu in garderobah na Bonifiki

Resnica o fitnesu in garderobah na Bonifiki

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Spomnimo, da je na starem stadionu Bonifika nekoč stal star in dotrajan objekt, ki sta ga kot klubske prostore in garderobe uporabljala tako koprski nogometni kot tudi atletski klub. Ti prostori so postali zaradi spremenjene zakonodaje kasneje last Mestne občine Koper, s čimer pa se v Atletskem klubu Koper niso strinjali in so po sodni poti dosegli, da so jim bila priznana nekdanja vlaganja v tedanje razpadajoče objekte ob stadionu.

Koper, 09.05.2007 Nogomet, pokal Hervis, povratna polfinalna tekma Koper : MIK CM Celje, Foto: Tomaž Primožiè/FPA
Stare objekte na Bonifiki sta včasih uporabljala nogometni in atletski klub.

Mestna občina Koper je leta 2010 namenu predala povsem prenovljen nogometni stadion s sodobno spremljajočo športno infrastrukturo in ob tem zgradila še enega najsodobnejših atletskih stadionov v državi. Kljub boljšim pogojem za vadbo, je Atletski klub Koper prav zaradi sodne poravnave obdržal tudi določene pravice glede uporabe športne infrastrukture na Bonifiki.

DSC_4390
Mestna občina Koper je leta 2010 namenu predala povsem prenovljen nogometni stadion in sodoben, na novo zgrajen atletski stadion.

DSC_4515

Sodna poravnava med Mestno občino Koper in Atletskim klubom Koper je namreč občino zavezala k izgradnji sanitarij ob prizidku atletskega stadiona, kar je občina tudi realizirala, zagotovitev pisarn Atletskemu klubu, ki jih je občina zagotovila v spremljajočih prostorih na atletskem stadionu ter pravico uporabe fitnesa in garderob za člane kluba. In tudi to pravico jim je občina seveda omogočila, vse dokler tega v Atletskem klubu oziroma nekateri ljudje blizu njih niso začeli izkoriščati.
Kaj se je pravzaprav dogajalo? Kot se v javnosti seveda pozabi povedati, fitnesa in garderob v sklopu nogometnega stadiona namreč niso uporabljali le aktivni člani Atletskega kluba Koper, temveč tudi člani drugega koprskega atletskega kluba, ki se je pred časom zaradi nesoglasij odcepil od prvotnega kluba, uporabljali pa so jih tudi družinski člani atletov, njihovi prijatelji in celo tisti, ki v Atletskem klubu Koper sploh ne trenirajo. Tak primer je tudi sicer izjemno uspešna koprska atletinja, vendar članica Atletskega kluba iz Ljubljane (!), Snežana Vukmirovič, ki se za uporabo fitnesa z nikomer od njegovih odgovornih ni nikoli uradno dogovorila, vendar so ji v nogometnem klubu, dokler niso na dan prišle zlorabe, uporabo vseeno dovolili. Žal se je ob prvem »kratkem stiku« raje poslužila moči medijev, kot pa da bi stopila v kontakt z odgovornimi, torej z Javni zavodom za šport in mladino, ter z njimi skušala poiskati skupni jezik.
Kaj je v ozadju zgodbe o uporabi fitnesa na Bonifiki, je v intervjuju za Televizijo Slovenija pojasnil prvi mož Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper Igor Hrvatin, ki je prepričan, da težav nikoli ni bilo, saj v Javnem zavodu skušajo zadostiti vsem potrebam koprskih športnih klubov in društev. Atletski klub Koper namreč ni edini klub v občini. V športno zvezo Mestne občine Koper je vključenih kar 97 športnih klubov in društev, ki jim ta prek javnega razpisa vsako leto namenja znatna sredstva, prav tako večini klubov omogoča tudi uporabo prostorov in športnih površin, za programe športa na letni ravni pa namenja približno milijon evrov. Dejstvo pa ostaja, da je nogometni stadion, predvsem zaradi njegove specifike, primarno namenjen nogometašem. Teh je v koprskem klubu več kot 410, sem pa je potrebno prišteti še člansko moštvo in pa številna tuja moštva, ki v Koper prihajajo na redne priprave. Tudi slednji so upravičeni do uporabe prostorov nogometnega stadiona, zaradi česar je usklajevanje med športnimi klubi tu še toliko bolj izrazito in nujno potrebno. Urniki so tako žal prilagojeni treningom profesionalnih športnikov, medtem ko se morajo mlajše selekcije in »rekreativci«, nekoliko prilagoditi, četudi to pomeni, da bodo morali v najbolj zasedenih terminih treninge opraviti denimo v večnamenski dvorani Bonifika.
Ne nazadnje je sam predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec na nedavni prireditvi za Naj športnika MOK dejal, da je Mestna občina Koper

»ena vodilnih na področju športne infrastrukture in vsega, kar se dogaja na področju športa v naši državi«,

zaradi česar naj bi Koper še letos prejel status Olimpijskega športnega centra.
Intervjuju z Igorjem Hrvatinom lahko prisluhnete v spodnjem videu: