DomovArhivS panoramskim dvigalom želi občina povezati novi in stari del mesta

S panoramskim dvigalom želi občina povezati novi in stari del mesta

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko smo v začetku leta poročali, da nameravajo v koprski občini predel med ustjem Badaševice in črpališčem t.i. kanal Grande nameniti za ureditev športno-rekreacijskega parka in zelenih površin, naj bi v prihodnje v neposredni bližini prostor krasila tudi t.i. vertikalna povezava obalnega dela in Semedele z Markovim hribom. Mestna občina Koper je razvojno vizijo tega urbanega in gosto poseljenega predela mesta predvidela v občinskem podrobnem prostorskem načrtu OPPN, in sicer v obliki sodobnega in tehnološko dovršenega panoramskega dvigala z razgledno ploščadjo ter parkovnimi površinami.

Gre za nekaj več kot 40 metrsko višinsko razliko med Markovcem in Žusterno, ki bi jo občina premostila s panoramskim dvigalom. To naj bi bilo umeščeno tik ob pobočje Markovega hriba, v neposredni bližini sprehajališča med Koprom in Žusterno, do katerega bi vodila pasarela. Dvigalo naj bi imelo dve panoramski kabini, na okroglem razgledišču na vrhu pa bi lahko zaživela tudi manjša mestna kavarna. V okviru nove prostorske ureditve si želi občina urediti tudi spominski park ob Osnovni šoli Antona Ukmarja, s čimer bi oživili tudi del Markovca.

Kot je pojasnil arhitekt Matej Mljač, ki je za koprsko občino pripravil tudi nekaj idejnih zamisli, projekt vertikalne povezave ponuja velik korak k revitalizaciji tega dela mesta, hkrati pa določa novo atrakcijo Kopra, ki bo privlačna ne samo za občane, temveč tudi za turiste in obiskovalce.

Še pomembnejša pa je njena povezovalna funkcija. V koprski občini si namreč želijo, da bi zmanjšali dostop v mesto z motornimi vozili in da bi se ljudje raje posluževali okolju in zdravju prijaznejših oblik mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje, rolanje in podobno. Prav tako bi dvigalo omogočalo boljšo dostopnost do mesta gibalno oviranim osebam in mamicam z vozički in bi na splošno olajšalo dnevne migracije med stanovanjskimi soseskami na Markovem hribu, obalnim delom in mestnim jedrom.

Model

Nova ureditev je tako pomembna predvsem v luči povezave novega in starega dela mesta, prek promenade in sprehajalnih površin.

Na podoben način naj bi v nadaljnjih fazah koprska občina boljši dostop do mestnega jedra omogočila tudi prebivalcem spodnje Semedele, saj si prizadeva najti ustrezno rešitev, ki bi ta del smiselno navezala neposredno z mestnim sprehajališčem. V občini niso opustili niti načrta za gradnjo valobrana pri Žusterni, kjer bi zaživelo tudi mestno kopališče, prav tako razmišljajo tudi o morski povezavi tega dela z mini trajektom do promenade in mesta.

Občinski podrobni prostorski načrt za vertikalno povezavo obalnega območja z Markov hrib in spremljajoče parkovne ureditve bo v avli Mestne občine Koper (Verdijeva ulica 10) razgrnjen vse do 10. junija, javna obravnava, na kateri bo lahko svoje pobude in želje ter pripombe na prostorski akt podala tudi javnost, pa bo v sredo, 25. maja.