DomovArhivS podpisom prižgali zeleno luč za ustanovitev SIT

S podpisom prižgali zeleno luč za ustanovitev SIT

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, 31. januarja, so rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič, župan Mestne občine Koper Boris Popovič, predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič ter predstavnik Združenja uporabnikov in podpornikov SIT Koper Japec Jakopin s podpisom pisma o nameri prižgali zeleno luč za ustanovitev Slovenskega inštituta tehnologij Koper.

Ta naj bi bil ustanovljen najkasneje do jeseni, s sedežem v Luki Koper, združeval pa bo propulzivna visokotehnološka in inovativna podjetja. V kratkem bo zaživelo tudi t.i. Združenje uporabnikov in podpornikov SIT Koper, katerega idejni oče je Japec Jakopin. Pod njegovim okriljem bodo poleg inovativnih in drugih podjetij, ki se oziroma bodo ukvarjala z razvojem tehnologij, sodelovali tudi njegovi podporniki, kot prva bosta to Regionalni razvojni center Koper (RRC) ter Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (UIP).

SIT sporazum Koper 31 1 2014 foto- Vojko Rotar-2737

Ustanovitev Slovenskega inštituta tehnologij Koper so z zadovoljstvom pozdravili vsi štirje podpisniki, tudi prvi mož koprske občine, ki je dejal, da je Slovenija polna znanja in sposobnih ter delavnih ljudi, a da vseh teh prednosti žal nismo znali iztržiti. »Zdaj je končno prišel čas, da nekaj spremenimo, da Koper postane svetilnik in da od tu ugledamo luč na koncu tunela,« je bil jasen Popovič. Za uspeh in želeni razvoj na vseh področjih pa je po besedah rektorja Dragana Marušiča potrebna nonšalantnost, pogum, drznost in vzdržljivost, kar Koper oziroma ta del Slovenije že ima. Zato je po njegovem prav Obala pravo okolje za ustanovitev Slovenskega inštituta tehnologij. Z njim se je strinjal tudi prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič, ki je dejal, da bosta Slovenija in Koper z inštitutom pridobila potrebno znanje, razvoj, predvsem pa priložnost sodelovanja z globalnim svetom.

Nekaj besed je zbranim namenil tudi idejni vodja in generator celotnega projekta Japec Jakopin, ki je potrebo po gospodarskih spremembah metaforično prikazal s pesmijo Tomaža Šalamuna, ob tem pa dejal, da so glavni cilji, ki jih bo inštitut zasledoval ustaviti beg možganov ter privabiti tuje strokovnjake kot tudi tiste, ki so našo državo, v želji po boljših pogojih pred leti zapustili.