DomovArhivŠe bo vroče – ARSO razglasil oranžni alarm

Še bo vroče – ARSO razglasil oranžni alarm

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Kot so zapisali v jutranjem obvestilu, lahko danes in v naslednjih dneh pričakujemo visoke koncentracije ozona, te lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost 180 μg/m3.

Ker Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala, na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času trajanja previsoke koncentracije ozona – te so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem pa med 12. in 19. uro.

Prav tako je treba poskrbeti za zadostno količino pitne vode, priporočeno pa je tudi izogibanje fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke) oz. če to ni mogoče, vsaj izvajanje teh aktivnosti v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Napotki prebivalcem za ravnanje v vročini

Te dni je potrebno upoštevati tudi napotke za ravnanje v času visokih temperatur, saj lahko na ta način škodljive vplive vročine tudi preprečimo.
Med pomembnejšimi napotki je vsekakor ta, da v zaprtem, parkiranem avtomobilu ne puščate nikogar, zlasti ne otrok in živali. Če opazite pregretega bolnika, ga je potrebno umakniti na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličete zdravniško pomoč, obolelega ves čas do prihoda reševalcev hladite. Pred soncem se je treba zaščititi s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo s sončnim zaščitnim faktorjem.

Med najbolj občutljive skupine prebivalstva sodijo starejši in otroci, bolniki, osebe z nizkim socialno-ekonomskim statusom ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja. Pri tem imajo strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v mislih osebe, ki so izpostavljene onesnaženemu zraku, imajo slabše bivalne pogoje (bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo) ter delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest. Ti so bolj izpostavljeni naslednjim težavam, ki jih povzroča vročina: kožnim izpuščajem, vročinskim krčem, vročinski izčrpanosti, omedlevici in vročinski kapi.