DomovArhivSladek, slajši, najslajši konec tedna v Kopru

Sladek, slajši, najslajši konec tedna v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi Sladka Istra 2014 je bila, kljub kislemu vremenu, prava uspešnica. V dveh dneh je namreč v Areno Bonifika privabila več kot 25 tisoč sladokuscev iz vseh koncev sveta, ki so svoje brbončice razvajali z več kot 500 različnimi okusi sladkih dobrot. Te je na skoraj 150 dobro založenih stojnicah ponujalo kar 120 ponudnikov, predvsem iz slovenske Istre, kar nekaj pa jih je bilo tudi od drugod.

S svojo stojnico in pestrim naborom slaščic se je letos prvič predstavila tudi Mestna občina Koper, ki je bila povrh vsega še dobrodelna, saj je celoten izkupiček od kar 1246 prodanih kuponov namenila Dnevno delovno terapevtskemu centru Barčica. Dobrodelno je bilo tudi društvo Sladki nasmehi, ki je zbrana sredstva namenilo izdelavi tort za otroke iz socialno ogroženih družin, bolne otroke in otroke s posebnimi potrebami in nevladna organizacija Zavod Krog. Vsem trem je podjetje Lidl Slovenija zagotovilo del sestavin za pripravo sladic, med dobrodelne pa se je vpisal tudi generalni medijski pokrovitelj prireditve Radio Koper, ki je zbiral sredstva za projekt Botrstvo v Sloveniji.

Da je bila letošnja Sladka Istra nadvse uspešna so si bili edini tudi organizatorji, ki so nam zaupali, da so množični obiskovalci v soboto in nedeljo skupaj porabili okrog 75 tisoč degustacijskih kuponov. Oba dneva je bilo tako v Areni Bonifika nadvse pestro, ponudniki so se tudi tokrat resnično potrudili in poleg okusnih, izvirnih in domiselnih receptur obiskovalcem ponudili tudi lične in lepo dekorirane slaščice, ki so kar vabile k okušanju, prav tako je bilo dobro poskrbljeno tudi za spremljevalni program. Največ je bilo povpraševanja za brezplačne kuharske delavnice, v okviru katerih so slaščičarski mojstri GRM Novo Mesto in s TŠKD Sveti Miklavž učili priprave dolenjskih in istrskih slaščic, svoje izkušnje in recepture pa so s številnimi zainteresiranimi delili tudi kuharski virtuozi, in sicer Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, Društvo za zdravo življenje Manžan, Kmetija Martisa ter Teja Perjet in Jani Jugovič. Poleg tega so bile tako v soboto kot tudi v nedeljo organizirane štiri vodene vinske degustacije, obiskovalci pa so se lahko preizkusili tudi v pripravi koktajlov in v okušanju piv. Poskrbljeno je bilo tudi za najmlajše, za katere je bil ves čas festivala pripravljen prav poseben program, z otroškimi sladkimi uricami in kuharskimi delavnicami.

Vzporedno s sladkim dogajanjem so potekle tudi druge zanimive aktivnosti. Z zanimanjem so si obiskovalci ogledali igrani prikaz življenja Šavrink. V soboto so koprski zaliv zasedli organizatorji regate Burin Yachting Club za Pokal Slovenije, zvečer pa je bil v Taverni koncert skupine Dej še en litro ob 15-letnici delovanja. V nedeljo je Titov trg gostil umetniško – ekološko tržnica, Sladka Istra 2014 pa je bila tudi dan kasneje športno obarvana. Napoved slabega vremena namreč ni pregnala vztrajnih kolesarjev, ki so se v okviru Obalnega kolesarskega maratona podali na pot po poteh čudovite Istre.