DomovArhivSobota je dan za Bluesback and friends

Sobota je dan za Bluesback and friends

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Prav Center mladih Koper bo ta petek, 13. maja, gostil drugi v nizu glasbenih večerov, ki jih Klub študentov občine Koper organizira pod skupnim imenom »KulturFest«. Tokrat se bodo občinstvu predstavili Free the Mouse, Fetus in NOAIR – tri skupine mladih glasbenikov, ki navdušujejo predvsem ljubitelje rock ritmov.

Nekoliko bolj blues – rockovsko bo obarvana sobota, ki jo bodo z glasbenimi gosti popestrili člani skupine Bluesback. Klasičnemu repertoarju, v katerem niti tokrat ne bo manjkalo avtorskih pesmi ter priredb znanih tujih alternativnih glasbenikov, bodo dodali tudi nekaj povsem svežih priredb, ki so jih pripravili skupaj z vokalistko in pevko zasebe Stino – Tino Krmac ter Zorkom Vidalijem (Zoks).  

Nastop Bluesbackov v sestavi Peter Orlič (vokal, kitara), Marko Stropnik (kitara, vokal), Willy DeMattia (bas kitara) in Mitja Stropnik (bobni), ki so občinstvo po vsej Sloveniji že večkrat prepričali s svojo energijo, uigranostjo ter prefinjenim občutkom za glasbo, bodo v soboto popestrili še vsestranski primorski glasbenik in kitarist Jan Baruca (Yan Baray), obalni legendarni blues kitarist Drago Favento, Marko Verbič in Andrej Filipič.

Zasedba Bluesback, ki si je skozi leta glasbenega ustvarjanja in koncertiranja oder delila s številnimi domačimi in tujimi glasbeniki (Dan D, Elvis Jackson, Lara B, Siddharta, Night Jump, Eric Sardinas, Michael Burks, Nine Below Zero, Paul Lamb, Mrs. Zeno – Louisiana Mojo Queen, The Morblus in drugi), je nastala že leta 1999, a je v kratkem času uspela opozoriti nase. V letu 2002 so se z avtorsko pesmijo Goin’out kot eni od 12 izvajalcev uvrstili na kompilacijo BLUESiN 2002, ki jo pripravlja organizacija znanega blues festivala PISTOIA BLUES iz Italije, leta 2003 pa so posneli tudi studijski prvenec z naslovom Blues On Fire, na katerem sta poleg devetih avtorskih skladb tudi dve priredbi (posneli so ju z italijanskim »bluesmanom«, kitaristom in vokalistom Gianluigijem »Jimmy Joe« Destradiem, basistom Willyjem DeMattio in z vokalistko Vladko Gojak, ki pa žal ni bil uradno izdan. Marko in Mitja Stropnik sta sodelovala tudi v glasbenem projektu Underconstruction ter kot člana spremljevalne skupine Tinkare Kovač. Večji del zasedbe, ki v trenutni sestavi deluje od leta 2006, pa je v tem času pod imenom The Cool Vibes sodeloval še z Rudijem Bučarjem.