DomovArhivŠportna diagnostika nujna v vrhunskem športu

Športna diagnostika nujna v vrhunskem športu

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Te je opravili Univerzitetni kineziološki center Inštituta za kineziološke raziskave Univerze na Primorskem.

Kot so pokazali rezultati, so telesna sestava, simetrija v hitrosti mišičnega krčenja in mišičnim tonus nogometašev FC Luka Koper v okviru evropskega povprečja športnikov. Seveda pa lahko z določenimi spremembami treningov, podlage, vaj in tudi prehrane svojo telesno sestavo in mišično simetrijo še dodatno izboljšajo ter tako zmanjšajo možnost poškodb pri športni vadbi in izboljšajo telesno pripravljenost na tekmovanja.

Za kaj pa pravzaprav gre pri tovrstnem merjenju?

Kot nam je pojasnil dr. Marko Vidnjevič, vodja Univerzitetnega kineziološkega centra v Kopru, gre pri TMG za novejšo metodo, ki je plod slovenskega inoviranja, pri kateri, na osnovi merjenja časovnega poteka odebelitve (radialnega odmika) trebuha mišice, zaznavamo hitrost krčenja in sproščanja mišic. Je edinstvena in zelo priročna metoda, saj je merilni sistem prenosen, z njim pa lahko dostopajo do velikega števila mišičnih skupin. Prek neboleče električne stimulacije mišic lahko z metodo TMG pridobijo parametre na osnovi katerih lahko spremljajo hitrost delovanja mišice, mišični tonus in morebitne nesimetrije v delovanju. TMG tako omogoča večjo optimizacijo in individualizacijo vadbe in treningov ter preprečevanje poškodb ali hitrejšo rehabilitacijo. TMG se uporablja tako v vrhunskem športu in v zdravstvu kot tudi v znanstveno-raziskovalne namene.

Po drugi strani pa z metodo bioelektrične impedance, s spuščanjem nizkih električnih tokov skozi telo in merjenjem napetosti, analizirajo tudi telesno sestavo.

A tovrstni pregledi niso namenjeni zgolj športnikom,  kot nam je pojasnil Vidnjevič, priporočajo jih tudi vsem drugim, ki želijo nekaj narediti zase, saj so podatki o telesni sestavi in simetriji mišic ključnega pomena za izboljšanja kvalitete življenja.

Sicer pa je Inštitut za kineziološke raziskave v minulem letu obeležil že svoje 10. leto delovanja, znanstveni svet UP Znanstveno raziskovalnega središča ga je namreč ustanovil 16. februarja 2004 z vizijo po razvoju »drugačne« kineziološke znanosti na slovenskem. »Kineziologija za kakovost življenja je še danes vizija našega tima raziskovalcev, ki delujejo na širšem področju kineziologije in ergonomije«, je ob tem zapisal idejni vodja celotnega projekta izr. prof. dr. Boštjan Šimunič, ki še danes, skupaj s številnimi sodelavci išče nove smernice razvoja inštituta in oblikuje različne projekte, med katere nedvomno sodijo tudi raziskave in meritve  s  tenziomiografijo.