DomovArhivSv. Frančišek zablestel v vsej svoji lepoti

Sv. Frančišek zablestel v vsej svoji lepoti

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Množični obiskovalci, med njimi tudi številni visoki gostje, so bili nad prireditvijo navdušeni, dvourni glasbeno-kulturni program pa je prepričal tudi največje skeptike.

Koprska občina je s svečano prireditvijo prav na dan praznika Priključitve Primorske matični domovini namenu predala povsem prenovljeno in na novo opremljeno dvorano cerkve sv. Frančiška Asiškega, tega dolga leta očem skritega kulturnega bisera mesta Koper. Za to priložnost je pripravila bogat kulturni program, ki so ga glasbeno zaokrožili učenci glasbene šole Koper, ansambel trobil, kvartet harf Zlate nitke in godalni kvartet, z duhovito, izvirno in nadvse domiselno predstavo, v kateri ni manjkalo niti politike niti ironije in sarkazma, pa je množico za konec navdušil še slovenski igralec, voditelj in stand-up komik Tadej Toš. Odprtje novega protokolarnega objekta je bilo pravšnje za podelitev letošnjih občinskih nagrad. Priznanja z veliko plaketo so prejeli dirigent Ambrož Čopi, APZ Univerze na Primorskem in Društvo reševalnih psov Burja, medtem ko so najvišja priznanja, priznanja 15. maj, prejeli Špela Ponomarenko, Gašper Vinčec in Tine Kocjančič-Valentino Kanzyani.

Uradnemu delu, v okviru katerega je prisotne nagovoril tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič, ki je ob priložnosti z besedo prečesal 12-letne pridobitve in nanizal tudi pestro paleto novih, je sledilo druženje na pravljično okrašenem Martinčevem trgu. Trg, okrašen s številnimi svetili, preoblečen v črno-belo eleganco, z vrhunsko pogostitvijo in Triom Milka Cočeva v ozadju je bil videti naravnost filmsko, prav tako pa so se počutili tudi številni visoki gostje, ki so v prijetnem klepetu srkali vrhunska vina in kar niso mogli prehvaliti celotnega dogodka.

Prenovljena cerkev Sv. Frančiška naposled odprta

Cerkev Sv. Franšička Asiškega ima pestro in bogato zgodovino. Zgrajena je bila leta 1268, a je do danes doživela velike spremembe. Sredi 18. stoletja je bila barokizirana, za cerkvene namene pa so jo prenehali uporabljati leta 1809. Nato je bila v letih 1968 in 1969 predelana v telovadnico, uporabljala jo je Gimnazija Koper do leta 1990, ko so stavbo zaprli. Mestna občina Koper je skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine več let želela oživiti objekt. Na podlagi konzervatorskega načrta je v letu 2008 naročila projekt prenove cerkve s spremembo namembnosti objekta v večnamensko protokolarno-prireditveno dvorano. Obnova se je dejansko začela v letu 2012, v okviru le-te je občina sanirala strop z baročnimi poslikavami, prav tako kot so bile pravilno obdelane in predstavljene tudi stenske poslikave, ki krasijo glavno korno kapelo. Obnove je bil deležen tudi obstoječi notranji venec. V okviru prenove je dvorana dobila tudi talno in stensko ogrevanje ter hlajenje, sodobno scensko razsvetljavo, ozvočenje in akustične elemente, ki bodo omogočali izvedbo številnih kulturnih in protokolarnih prireditev. V okviru naložbe je bil zgrajen tudi prizidek h glavni dvorani, ki zagotavlja servisne prostore za opravljanje dejavnosti. Celovita prenova je znašala nekaj manj kot 2 milijona evrov, od katerih je kar 1,3 milijona sredstev iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dodatnih 600 tisoč evrov je prispevala Mestna občina Koper, manjši delež pa tudi država Slovenija.

 

esrr