DomovArhivTriglav bo odplul na humanitarno operacijo na Lampeduso

Triglav bo odplul na humanitarno operacijo na Lampeduso

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

Pri operaciji bo sodelovalo 41 članov večnamenske ladje Triglav 11, kar vključuje 37 članov redne posadke in nacionalni podporni element (dva pripadnika vojaške policije in dva medicinske oskrbe). Poveljnik slovenskega kontingenta in poveljnik ladje Triglav 11 Andrej Pečar je pri včerajšnji vaji, ki je potekala v akvatoriju pred koprskim kopališčem pojasnil, da bo delavnik članov operacije sestavljen z delom na morju in v pristanišču. „Izvajali bomo nadzor akvatorija v trajanju 72 ur, nato se vračamo v pristanišče, kjer se oskrbimo, vzdržujemo plovilo in se vrnemo na morje. Naša naloga je izvajanje nadzora nad prostorom, ki nam bo dodeljen, izvajati monitoring in spremljati plovila. Če bomo naleteli na ljudi v sili, jih bomo sprejeli na krov in jim ponudili prvo pomoč ter jih nato predali italijanskim oblastem. Po naših izračunih lahko na tak način sprejmemo 80 ljudi, za katera imamo tudi zagotovljena reševalna sredstva,“ je operacijo na kratko opisal Pečar.

Kontingent Lampedusa, Koper, 5.12.2013, foto- Vojko Rotar-9369

Begunska problematika je evropski problem

Humanitarno operacijo so italijanske pomorske sile začele 18. oktobra letos kot odgovor na reševanje problematike beguncev in tragičnih dogodkov na področju otoka Lampedusa, kjer je pred kratkim izgubilo življenje skoraj 400 beguncev. Gre za največjo pomorsko tragedijo v Jadranu v tem tisočletju. Glede tega je minister za obrambo Roman Jakič, ki se je udeležil včerajšnje vaje na morju dejal, da „mislim, da je tudi italijanska stran izrazila navdušenje nad tem, da smo mi bili prvi v Evropi, ki smo na glas povedali, da begunska problematika ni zgolj in izključno italijanski problem, ampak je evropski problem“. Na vprašanja o stroških operacije je Jakič odgovoril, da gre za humanitarno vprašanje, ob katerem se ne bi smelo veliko spraševati o denarju, stroške pa je ocenil na približno 500 tisoč evrov, pri čemer je izpostavil, da so fiksni mesečni stroški Triglava v vsakem primeru 180 tisoč evrov. Jakič glede financiranja tovrstnih operacij sicer pričakuje tudi rešitev na evropski ravni, kjer bi se ta vprašanja sistemsko uredila.

Kontingent Lampedusa, Koper, 5.12.2013, foto- Vojko Rotar-9271

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Dobran Božič je spomnil, da je Slovenija zaenkrat prva in edina država, ki je Italiji ponudila pomoč v materialni obliki. “Če smo v istem bazenu, mislim, da moramo skupaj tudi isto plavati, ne pa se držati roba bazena in samo opazovati druge, ki to rešujejo in plavajo,” meni Božič.