DomovArhivTudi 12. izvedba Marezijazza uspešna

Tudi 12. izvedba Marezijazza uspešna

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

“Uspešna izvedba letošnjega festivala nam daje elan za prihodnje leto. Trudili se bomo, da bi festival še naprej rasel kot do sedaj. Za srečni, 13. MareziJazz vidim veliko priložnosti v prenosu v živo, ki še ni popolnoma izkoriščen,” je ob 12. izvedbi festivala povedal soorganizator dogodka Andrej Filipič, ki ne skriva navdušenja tako nad letošnjim programom kot tudi obiskom samega Marezijazza.

MareziJazz, ki je pred dvanajstimi leti zrasel iz želje, da bi širil bigbandovsko in jazz kulturo, je tudi letos postregel z zanimivim glasbenim repertoarjem. Na marežganski oder je v dveh dnevih stopilo kar 14 zasedb, in sicer Big band Nova, Bid Bang, Big Band Krško, Roveri Big Band iz Bologne, Big Band Medicinske fakultete in domačini – Big Band Hrošči v petek, dan kasneje pa še Chilly Brass Band, Big Band Šmarje, gostje iz Furlanije Brigata Garibaldi Big Band, Big Band Cerknica, Big Band Grosuplje in latvijski Melngailskolas Big Band. V okviru festivala so nastopili še Čepak/Spiegel/Serasini Trio in Sunglasses Band.

Tudi letos so festivalske dni popestrili z delavnico Zgrabi zvok, saj si želijo, da bi se big bandovska glasba ohranjala, širila in razvijala. Za to so letos poskrbeli naslednji mentorji: Lovro Ravbar (saksofon), Raymond Colom (trobenta), Matej Hotko (bas), Denis Beganović (pozavna), Teo Collori (kitara), Jaka Pucihar (klavir), David Morgan (bobni), vokalne tehnike pa je približevala Maja Bevc.

Odziv je tudi letos bil nad pričakovanji, kljub temu, da je sočasno na obali potekal Baladoor Jazz Festival, v prestolnici pa Jazz festival Ljubljana, si je MareziJazz v obeh večerih v živo ogledalo okrog 2000 obiskovalcev z vse Slovenije in bližnjih držav. Videti je bilo moč prav vse starostne skupine, od tistih najmlajših, ki so plesali v ritmih, do starejših gledalcev, ki takšno glasbo že dobro poznajo.

Tudi letos je bil poudarek festivala na avtorski glasbi, s katero želi organizator spodbuditi ustvarjalnost, bigbandovsko sceno pa ohraniti živo. Letošnja posebnost so bili novinci, več kot polovica nastopajočih se je namreč na festivalu predstavila prvič.