DomovArhivTurški obisk v Kopru

Turški obisk v Kopru

Arhiv Preglej vse novice
Deli vsebino

V sklopu nekajdnevnega obiska naše države je danes Koper obiskala turška poslovna delegacija iz najbolj južne turške province Hatay, ki jo je vodil častni konzul Slovenije v Iskenderunu Mehmet Fatih Tosyali.

DSC_0808

Predstavniki Mestne občine Koper na čelu z županom Borisom Popovičem so turškim predstavnikom kovinske industrije, strojegradnje, transporta, gradbeništva in kmetijstva predstavili naše mesto in se s turški gosti pogovarjali o še bolj intenzivnem sodelovanju med državama. Župan Boris Popovič pa jim je predstavil tudi nekaj bodočih projektov v Mestni občini Koper, kot so izgradnja marine, hotela in Landmarka ter možnost tujega investiranja v omenjeno infrastrukturo.
Kot je pojasnil predstavnik Luke Koper Mitja Dujc, v koprskem pristanišču letno pretovorijo približno 500 tisoč avtomobilov in od tega jih skoraj polovica pripada prav Turčiji, tako v uvozu kot v izvozu.
Kot zanimivost velja omeniti še, da je imela Slovenija lani s Turčijo skoraj pol milijarde evrov blagovne menjave, vendar ima v trgovini s to državo po štirih letih spet deficit. Naša podjetja na turški trg prodajo največ električnih strojev in opreme, mi pa iz Turčije uvozimo največ vozil. Slednja imajo tudi sicer največji delež v turškem izvozu.